Toto sú najlepšie domáce postreky na vošky. Záhradkár nám prezradil, čo pomôže

Keď vám záhradu napadnú vošky, dokážu pochovať všetky vaše sny o bohatej a zdravej úrode. Napadnuté rastliny chradnú, pretože vošky z nich vyciciavajú šťavu. rýchlo sa množia a sú na zelenine, aj kvetoch. Na prítomnosť vošiek vás upozorní v prvom rade vysoký výskyt mravcov.

Tie im totiž môžu poslúžiť ako dopravný prostriedok, aby ich rozniesli a mravce tiež vyhľadávajú ich výlučky, tzv. medovicu. Vošky prezimujú vo forme vajíčok, z ktorých sa na jar vyliahnu. Môžu mať rôznu farbu, a sú napríklad zelené, žlté, ružové, svetlohnedé, čierne, sivé atď. Môžu mať štíhle, aj mohutnejšie telo. Napadnuté rastliny strácajú farbu, zaostávajú v raste, listy sú deformované, menia farbu, zožltnú a opadnú.

Pán Fedor radí: Mne na vošky najlepšie zabralo 72% dechtové mydlo v kombinácii s jedlou sódou. Nastrúhajte asi 1/3 mydla do 2 litrov horúcej vody, zamiešajte a nechajte rozpustiť. Pridajte jedlú sódu a dolejte asi 8 l vody. Roztokom môžete postrekovať ovocné stromy, ruže, ríbezle, uhorky, kapustu aj paradajky.

Pani Anne zabral tento overený recept: Na vošky už niekoľko rokov používam domáci postrek z cesnaku, horčice, mydla a tabaku. Nasekajte si cesnak, pridajte 1 lyžicu tabaku, 50 gramov suchej horčice a 2 PL dechtového mydla. Zalejte vriacou vodou a nechajte vychladnúť. Dobre premiešajte, nalejte do rozprašovača a postrekujte každé 3 dni až kým vošky úplne nezmiznú.

Pani Majka C. poradila tajný recept od svojej svokry na ktorý nedá dopustiť: Stačí zmiešať vodu s ústnou vodou v pomere 1:1 a pridať pár kvapiek tekutého mydla. Striekame na rastliny ideálne podvečer. Použiť môžete aj lacnú ústnu vodu, na značke naozaj nezáleží.

zdroj:napadovy.blog