Týmto jednoduchým spôsobom si zakoreníte akúkoľvek ružu! Podrobný návod v článku

Ruže sú krásne rastliny! Je ale škoda, keď z kytice plnej začnú po niekoľkých dňoch pobytu u nás doma doslova miznúť pred očami a strácať svoje lupene. Nepanikárte, máme pre vás návod s ktorým zakoreníte akúkoľvek ružu! Nie je to nič náročné, hlavné je, aby ste dodržiavali tieto jednoduché pravidlá.

Na zakorenenie budete potrebovať iba strednú časť stonky ruže, dlhú asi 20 cm, zatiaľ čo odrezky by mali mať najmenej 3 – 4 stonkových článkov (miesta, kde vyrastali listy).

Youtube | ЗемляНика. Эксперты в саду.

Upozorňujeme, že horný rez stonky by mal byť umiestnený vo výške asi 1 cm od listu a mal by byť pod pravým uhlom.

Youtube | ЗемляНика. Эксперты в саду.

Spodná časť sa tiež musí robiť vo vzdialenosti 1 cm od púčika. Rozdiel je v tom, že tento rez sa vykonáva pod uhlom 45 stupňov.

Zo stonky sa odstránia všetky listy.

Aby sa zakorenila, musí sa najskôr vložiť do vody, v ktorej je rozpustený prášok na podporu zakorenenia. Tento prípravok ich pomôže ochrániť pred infekciami. Do vody sa pridáva aj prášok ktorý reguluje rast koreňov. V tomto roztoku by mala stonka pobudnúť 2 až 3 hodiny.

Na sadenie odrezkov budete potrebovať stredne veľký kvetináč. Ako substrát je vhodná záhradná pôda.

Urobte si do zeme prehĺbeninu a na dno tejto priehlbiny vložte jednu tabletu glyocladínu, ktorá ochráni ružu pred infekciami.

Po 2-3 hodinách zapustite stonku do pôdy tak, aby na povrchu zostali 2-3 púčiky.

Youtube | ЗемляНика. Эксперты в саду.

Stonku zakryte zeminou a polejte ju roztokom, v ktorom bola vylúhovaná.

Ak chcete vytvoriť optimálne podmienky, urobte pre ružu skleníkový efekt. Na tento účel je vhodná orezaná plastová fľaša, ktorá by sa mala mierne ponoriť do pôdy. Raz denne ju vyberte na 1 hodinu.

Youtube | ЗемляНика. Эксперты в саду.

Keď z ruže začnú vychádzať korene a objavia sa prvé listy, čo sa stane približne za 3 až 4 týždne, fľašu je možné vybrať a ružu presadiť na stále miesto.

Back To Top