Už nikdy nebudete hádať, z čoho je vyrobená táto pochúťka. Iba dve ingrediencie a výsledok je úžasný! Lahodný karamelový koláč osloví každého člena rodiny a nejednu návštevu. Doprajte si ho v kombinácii s kávou alebo čajom!
Potrebujete
- 8 vaječných bielkov
- 300 gramov cukru (na karamel) + 60 gramov do vajec
Postup
- Začnite s prípravou karamelu. Položte si panvicu na stredný plameň a začnite zahrievať cukor.
- Po niekoľkých minútach začne cukor meniť farbu. Miešajte ho vareškou tak, aby teplo bolo rovnomerne rozložené po celom povrchu.
- Pokračujte v zahrievaní cukru na miernom ohni, až kým sa úplne nezmení na karamel a nerozpustí sa.
- Takto by mal vyzerať výsledok: cukor sa zmenil na tekutú karamelovú zmes.
- Ihneď ju nalejte do formy a nevynechajte ani na okraje, aby karamel pokryl všetky okraje koláča.
- Medzitým si bielka vyšľahajte s cukrom (60g). Zmes by sa mala udržať v miske, ak ju preklopíte dnom nahor.
- Vyšľahané bielka s cukrom premiestnite do karamelovej zmesi vo forme a zarovnajte.
- Koláč vložte do predhriatej rúry na 160 stupňov a pečte 35 minút. Upozorňujeme, že na vytvorenie efektu pary je potrebné na plech naliať trochu vody.
- Po 35 minútach koláč zväčší svoj objem a mierne zmení farbu.
- Vyberte ho z rúry, okamžite prikryte papierovými utierkami a nechajte vychladnúť (utierky absorbujú nadmernú vlhkosť, odparovanie a nedovolia, aby bielka spadli). Dezert zakrytý papierovými utierkami môžete nechať v rúre, kým sa úplne nevychladí. Avšak aj potom bude koláč mierne klesať – je to v poriadku, počkajte, až ho neprevrátite.
- Teraz je karamel hore a dezert vyzerá skvele, čo poviete?
Nakrájajte ho na rovnomerné kúsky a môžete servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!
Detailnejší postup, ako pripraviť karamelový dezert, nájdete v nasledujúcom videu: