Karamelový dezert len z dvoch ingrediencií. Zvládne ho aj začiatočník

Už nikdy nebudete hádať, z čoho je vyrobená táto pochúťka. Iba dve ingrediencie a výsledok je úžasný! Lahodný karamelový koláč osloví každého člena rodiny a nejednu návštevu. Doprajte si ho v kombinácii s kávou alebo čajom!

 

Potrebujete

  • 8 vaječných bielkov
  • 300 gramov cukru (na karamel) + 60 gramov do vajec

 

Postup

  1. Začnite s prípravou karamelu. Položte si panvicu na stredný plameň a začnite zahrievať cukor.

 

  1. Po niekoľkých minútach začne cukor meniť farbu. Miešajte ho vareškou tak, aby teplo bolo rovnomerne rozložené po celom povrchu.

  1. Pokračujte v zahrievaní cukru na miernom ohni, až kým sa úplne nezmení na karamel a nerozpustí sa.

  1. Takto by mal vyzerať výsledok: cukor sa zmenil na tekutú karamelovú zmes.

  1. Ihneď ju nalejte do formy a nevynechajte ani na okraje, aby karamel pokryl všetky okraje koláča.

  1. Medzitým si bielka vyšľahajte s cukrom (60g). Zmes by sa mala udržať v miske, ak ju preklopíte dnom nahor.

  1. Vyšľahané bielka s cukrom premiestnite do karamelovej zmesi vo forme a zarovnajte.

  1. Koláč vložte do predhriatej rúry na 160 stupňov a pečte 35 minút. Upozorňujeme, že na vytvorenie efektu pary je potrebné na plech naliať trochu vody.

  1. Po 35 minútach koláč zväčší svoj objem a mierne zmení farbu.

  1. Vyberte ho z rúry, okamžite prikryte papierovými utierkami a nechajte vychladnúť (utierky absorbujú nadmernú vlhkosť, odparovanie a nedovolia, aby bielka spadli). Dezert zakrytý papierovými utierkami môžete nechať v rúre, kým sa úplne nevychladí. Avšak aj potom bude koláč mierne klesať – je to v poriadku, počkajte, až ho neprevrátite.

  1. Teraz je karamel hore a dezert vyzerá skvele, čo poviete?

Nakrájajte ho na rovnomerné kúsky a môžete servírovať. Prajeme vám  dobrú chuť!

Detailnejší postup, ako pripraviť karamelový dezert, nájdete v nasledujúcom videu:

 

Back To Top