Zamrazovanie potravín: Viete, čo môžete nechať v mrazničke a čomu sa radšej vyhnúť?

Zamrazenie potravín je najprirodzenejší spôsob, ako ich skladovať.

Koniec koncov, zmrazovaním produktov sa vyhnete ich skazeniu a uchováte v nich všetky potrebné minerály aj vitamíny.

Prezradíme vám, ktoré potraviny, jedlá a polotovary tolerujú proces zmrazenia a s ktorými by ste sa mali vyhnúť experimentovaniu.

 

Chlieb

bageta, chlieb, jedlo                                                 Pexels

Sú chvíle, kedy si chlieb doprajeme vo väčšom množstve a inokedy leží v špajzy aj niekoľko dní. Zamraziť čerstvý chlieb bez toho, aby stratil svoju chuť, je reálne.

V malých vidieckych obchodoch, kde chlieb nedovážajú tak často, to tak neraz robia. V prípade potreby si vyberiete potrebné kusy a rozmrazíte ich v mikrovlnnej rúre (postačí 15 – 20 sekúnd).

 

Tvaroh

chutný, doska, figy                               Pexels

Pred zamrazením by sa mal tvaroh dobre vytlačiť, aby ste ho zbavili srvátky.

Chuť rozmrazeného tvarohu je o niečo menej výrazná, ale dá sa použiť na výrobu pirohov, syrových buchiet, zapekaných pokrmov.

 

Tvrdý syr

fotografia jedla, hĺbka ostrosti, hromadaPexels

Tvrdý syr môžete vložiť do mrazničky bez strachu, že sa bude zlepovať alebo sa s ním stane niečo iné. Strúhanie však bude o niečo zložitejšie, preto je ľahšie, ak to urobíte ešte pred zmrazením.

Mäkké druhy syra (ricotta, feta, krémová) je lepšie nezamrazovať, keďže potom strácajú krémovú štruktúru. Po rozmrazení sa v nich objavia nepríjemné hrudky a tuk.

 

Kyslá smotana

Kyslá smotana po rozmrazení stráca svoju konzistenciu, rozdeľuje sa srvátku a bielu hmotu s hrudkami. V prípade, že ste ju už zamrazili, nepanikárte. Vytlačením srvátky cez tenkú gázu získate jemný smotanový syr. Môžete ho natrieť na chlieb, použiť ako plnku do slaných koláčov alebo pomazánok.

 

Mlieko

глубокая заморозка продуктов

Ak sa u vás mlieko konzumuje veľmi pomaly a zvyčajne ho musíte vylievať, dajte si ho zamraziť a vypite neskôr. Zoberte si na to dostatočne veľkú fľašu a nezabudnite, že mrazené tekutiny zväčšujú svoj objem.

 

Paprika

čerstvý, červená, červená paprikaPexels

Sladká paprika sa používa na prípravu mnohých pokrmov: pridáva sa do šalátov, polievok, príloh, dusených a plnených jedál. Gazdinky preto hľadajú spôsoby, ako ju skladovať, aby využili jej cenné vlastnosti nielen v lete, ale aj v zime.

 

Petržlen, kôpor a iné bylinky

Vedci vypočítali, že podľa jednoduchých pravidiel zmrazovania petržlenu zo záhrady v lete sa v ňom udrží dvakrát toľko vitamínu C, ako keď sa pestuje v zime v skleníkoch.

Preto, ak ich nechcete kupovať v zime, naučte sa ich zamrazovať, pričom si zachovávajú vzhľad, všetky užitočné látky, vitamíny a stopové prvky v čo najväčšej miere.

 

Ryža

čierne pozadie, detailný záber, drevená lyžicaPexels

Aby ste zakaždým nečakali, kým sa ryža uvarí (najmä hnedá), môžete ju uvariť, rýchlo zmraziť a potom ju podľa potreby použiť.

Nechajte ryžu vychladnúť a potom ju premiestnite do nádoby alebo plastového vrecka. Ak chcete rozmraziť, vložte ryžu do misky s malým množstvom vody a zohrejte ju v mikrovlnnej rúre.

 

Baklažán

Zamrazením čerstvých baklažánov z leta môžete potešiť návštevu voňavými rolkami, soté alebo šalátmi.

 

Vajíčka

čerstvý, farma, gazdovstvoPexels

Surové vajcia sa bežne zmrazujú v mrazničke, ale bez škrupiny, pretože by mohla prasknúť. Ak chcete vajíčka zmraziť, rozbite ich do misy, jemne premiešajte a výslednú hmotu nalejte do formy na ľad alebo do plastového vrecka.

Po rozmrazení budú mať vajcia zrnitú štruktúru, ktorá im však nezabráni premeniť sa na vynikajúcu omeletu.

 

Bobuľovité ovocie

bobule, černice, čerstvosť                                                       Pexels

Na čerstvom sezónnom ovocí si môžeme pochutnať len v určitom období roka, no každý by si chcel dopriať celoročné jedenie týchto zdravých sladkostí od prírody.

 

Droždie

Gazdinky pridávajú do cesta čerstvé droždie, takže hotový produkt je vždy svieži a mäkký. V chladničke nie sú dlhšie ako 2 týždne, a pri izbovej teplote ešte menej – asi deň.

Pri nízkych teplotách kvasinky v kvasniciach upadnú do stavu spánku, v ktorom sa metabolizmus spomaľuje. Po zamrazení si zachovajú svoje vlastnosti, takže droždie môže byť zmrazené.

 

Zamrazovanie polotovarov a hotových jedál 

как заморозить еду

Hotové uvarené jedlo sa môže zmraziť v prípade, ak budete dodržiavať všetky pravidlá. Potom váš jeho chuť po vybratí z mrazničky nesklame, práve naopak.

Cesto a cestoviny, rôzne paštéty, kotlety, rezne, holúbky, jarné závitky a tvarohové palacinky – to všetko toleruje zmrazenie bez straty chuti.

V niektorých prípadoch však zmrazovanie potravín má vplyv na ich chuťovú kvalitu. Platí to pre smotanové omáčky a mliečne pokrmy. Šľahačka, kyslá smotana či kefír netolerujú mráz a po rozmrazení sú súce na vyhodenie.

 

Palacinky

chlieb, chutný, cukrársky výrobokPexels

Netrhajú sa, zostávajú pružné a sú vždy nadýchané.

Skladovateľnosť výrobkov v mrazničke nie je v žiadnom prípade nekonečná. To platí najmä pre všetky mäsové výrobky. Plnené palacinky sa môžu skladovať 2 až 3 týždne, bez náplne – nie dlhšie ako 3 mesiace.

 

Rezne

Mrazené rezne sa rýchlo rozmrazia, nestrácajú chuť a ani vôňu. Dokážu si ich zohriať aj vaše ratolesti a tak vaša rodina nebude nikdy hladovať, ak si do budúcnosti pripravíte niekoľko druhov rezňov.

Chrumkavosť rezňov obaľovaných v strúhanke vás po rozmrazení už asi nepoteší, no rezne vyprážané v cestíčku nestratia svoje lahodné vlastnosti. Ich mäkký a šťavnatý povrch nepokazí ani mráz.

 

Koláče

cesto, drdoly, kuchyňaPexels

Kto z nás nemá rád jablkový koláč, ale na jeho prípravu nemá vždy čas. Môžete si vyrobiť viac koláčov a užívať si ich niekoľko mesiacov.

Zabaľte koláč do papiera na pečenie, vložte ho do sáčku a  následne do mrazničky. Ak chcete dezert ochutnať, vložte ho do predhriatej rúry (asi na 150 stupňov) na 2 hodiny.

zdroj:takprosto.cc

Back To Top