Naučte sa vyrábať skvelý recept na šiškový džem, ktorý okrem skvelej chutí zlepší vašu imunitu, pomôže sa telu vyrovnať s respiračnými infekciami a strate síl.
Na preventívne účely konzumujte 1 polievkovú lyžicu raz denne (deti po 1 čajovej lyžičky) 20 minút pred raňajkami. Počas choroby – 1 polievková lyžica trikrát denne až do úplného zotavenia. Malátnosti, vyčerpaní, alebo celkovej slabosti môžete do čaju namiesto cukru pridať džem.
Pexels
Nemali by ho však konzumovať ľudia s chronickými ochoreniami obličiek, pečene a žlčníka, tehotné ženy a deti mladšie ako 6 rokov.
Zber šišiek by mal predbiehať odo dňa jarnej rovnodennosti (20. marca) do letného slnovratu (21. júna). Najlepší čas na zber je začiatok a polovica mája.
Šišky by sa mali zbierať ešte keď sú mladé a zelené! Nemali by byť dlhšie ako 4 cm, mali by sa ľahko rezať nožom alebo prepichnúť nechtom. Musia sa spracovať okamžite v deň zberu, inak stmavnú a pokazia sa.
Pred prípravou zalejte šišky vodou a opláchnite ich pod tečúcou vodou, aby ste zmyli prach a prípadné nečistoty. Džem môžete variť v akomkoľvek hrnci, no pri nízkej teplote (80 – 90 stupňov) inak sa šišky roztvoria. Z 2 kg šišiek získate 1,5–2 l hotového výrobku.
INGREDIENCIE
- 80 šišiek (približne 800 g)
- 1,5 – 2 litre vody
- 1–1,5 kg cukru
POSTUP
Umyté šišky zalejte vodou. Vyberte taký hrniec, aby tekutina pokryla všetky šišky.
Šišky následne varte vo vode 40 minút, potom nechajte postáť 10-12 hodín. Po uplynutí času preceďte extrakt cez tri vrstvy gázy, šišky nevyhadzujte!
Na 250 ml extraktu použite 160 g cukru. Sirup varte na miernom ohni 1 h a 30 min.
Po 20 minútach pred dokončením pridajte šišky v pomere 8 – 12 kusov na pol litrovú nádobu.
Hotový džem rozlejte do suchých sterilizovaných nádob a zatvorte ich.
Chuť džemu je sladká aj kyslá, trochu ako med, má však jemnú ihličnatú dochuť a arómu.
Ak nemáte čas na uvarenie džemu, čerstvé šišky môžete nakrájať na polovicu a zaliať ich medom. Najlepší je lipový alebo akáciový med. Nádobu položte na parapet, no nie na priame slnečné svetlo. Každý deň potraste nádobou – sirup bude pripravený za 2 až 3 mesiace.
Po uplynutí času prelejte tekutinu cez sitko a vyberte šišky. Výsledný sirup uchovávajte v chladničke a konzumujte ho podľa potreby.
Postarajte sa o svoje zdravie! A nezabudnite sa podeliť o recept aj so svojimi priateľmi!