Takto si pripravíte jednoduchý džem zo šišiek. Toto je pokladom našej rodiny dlhé roky

Naučte sa vyrábať skvelý recept na šiškový džem, ktorý okrem skvelej chutí zlepší vašu imunitu, pomôže sa telu vyrovnať s respiračnými infekciami a strate síl.

Na preventívne účely konzumujte 1 polievkovú lyžicu raz denne (deti po 1 čajovej lyžičky) 20 minút pred raňajkami. Počas choroby – 1 polievková lyžica trikrát denne až do úplného zotavenia. Malátnosti, vyčerpaní, alebo celkovej slabosti môžete do čaju namiesto cukru pridať džem.

borovicové šišky, sušený, vysušený                                        Pexels

Nemali by ho však konzumovať ľudia s chronickými ochoreniami obličiek, pečene a žlčníka, tehotné ženy a deti mladšie ako 6 rokov.

Zber šišiek by mal predbiehať odo dňa jarnej rovnodennosti (20. marca) do letného slnovratu (21. júna). Najlepší čas na zber je začiatok a polovica mája.

Šišky by sa mali zbierať ešte keď sú mladé a zelené! Nemali by byť dlhšie ako 4 cm, mali by sa ľahko rezať nožom alebo prepichnúť nechtom. Musia sa spracovať okamžite v deň zberu, inak stmavnú a pokazia sa.

когда собирать сосновые шишки

Pred prípravou zalejte šišky vodou a opláchnite ich pod tečúcou vodou, aby ste zmyli prach a prípadné nečistoty. Džem môžete variť v akomkoľvek hrnci, no pri nízkej teplote (80 – 90 stupňov) inak sa šišky roztvoria. Z 2 kg šišiek získate 1,5–2 l hotového výrobku.

 

INGREDIENCIE

  • 80 šišiek (približne 800 g)
  • 1,5 – 2 litre vody
  • 1–1,5 kg cukru

 

POSTUP

Umyté šišky zalejte vodou. Vyberte taký hrniec, aby tekutina pokryla všetky šišky.

Šišky následne varte vo vode 40 minút, potom nechajte postáť 10-12 hodín. Po uplynutí času preceďte extrakt cez tri vrstvy gázy, šišky nevyhadzujte!

рецепт варенья из сосновых шишек

Na 250 ml extraktu použite 160 g cukru. Sirup varte na miernom ohni 1 h a 30 min.

варенье из сосновых шишек

Po 20 minútach pred dokončením pridajte šišky v pomere 8 – 12 kusov na pol litrovú nádobu.

Hotový džem rozlejte do suchých sterilizovaných nádob a zatvorte ich.

Chuť džemu je sladká aj kyslá, trochu ako med, má však jemnú ihličnatú dochuť a arómu.

варенье из шишек сосны рецепт

Ak nemáte čas na uvarenie džemu, čerstvé šišky môžete nakrájať na polovicu a zaliať ich medom. Najlepší je lipový alebo akáciový med. Nádobu položte na parapet, no nie na priame slnečné svetlo. Každý deň potraste nádobou – sirup bude pripravený za 2 až 3 mesiace.

Po uplynutí času prelejte tekutinu cez sitko a vyberte šišky. Výsledný sirup uchovávajte v chladničke a konzumujte ho podľa potreby.

мёд из сосновых шишек

Postarajte sa o svoje zdravie! A nezabudnite sa podeliť o recept aj so svojimi priateľmi!

 

 

Back To Top