Veľkonočný koláč cruffin sa stane ozdobou vášho slávnostného stola

Na Veľkú noc chcú mnohí z nás potešiť svojich blízkych skvelými a chutnými dezertmi. Teraz máte príležitosť vyskúšať niečo nezvyčajné.  Proces prípravy tohto dezertu je veľmi zaujímavý a výsledok poteší nielen vaše chuťové bunky, ale aj oči.

Ingrediencie

  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • 2 lyžice (30 ml) pomarančovej šťavy
  • 80 ml teplého mlieka (35-38 °C)
  • 6 g (2 lyžičky) sušeného droždia
  • 100 g cukru
  • 1 vajce a 2 žĺtky
  • 350 g múky
  • ½ lyžičky soli
  • 40 gramov rozpusteného masla
  • 100 g mäkkého masla (na potretie cesta)
  • 100 g sušeného ovocia;
  • hrsť vlašských orechov a mandľových lupienkov

 

Uvedené množstvo ingrediencií je určené na 3 formy s výškou a priemerom 9 cm.

Odstráňte šupku z polovice pomaranča a vytlačte z neho šťavu.

Sušené ovocie zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť 5 minút, potom ho preložte na obrúsok a vysušte.

Do mierne zahriateho mlieka pridajte lyžičku cukru a sušené droždie. Dôkladne premiešajte a nechajte pôsobiť 10-15 minút. Z vrchu by sa mal vytvoriť nadýchaný klobúčik

Vajcia a žĺtky si vyšľahajte so zvyšným cukrom, kým nezískate nadýchanú zmes.

Do preosiatej múky pridajte droždie. Premiešajte a vytvorte si menšiu jakmi, do ktorej pridajte vaječnú zmes, rozpustené maslo, pomarančovú šťavu a kôru.

Youtube | Tanya Shpilko

Nakoniec pridajte droždie rozpustené v mlieku.

Youtube | Tanya Shpilko

Cesto mieste asi 10 minút, kým nezíska elastickú konzistenciu a neprestane sa lepiť na ruky.

Pripravené cesto preneste do misky vymazanej rastlinným olejom, prikryte ju potravinovou fóliou a nechajte postáť na teplom mieste asi hodinu a pol.

Youtube | Tanya Shpilko

Keď cesto podkysne, rozdeľte ho na tri rovnaké časti a z každej si vyformujte 3 guľôčky. Cesto prikryte fóliou a nechajte ho odstáť ďalších 10 minút.

Cesto si následne rozvaľkajte na 2 mm hrúbku do obdĺžnikového tvaru. Cesto by malo byť tenké, ale nemalo by sa trhať.

Naneste na neho zmäknuté maslo, posypte nasekaným sušeným ovocím a nasekanými orechmi.

Vytvorte si roládu, začnite z užšej strany.

Youtube | Tanya Shpilko

Rovnaký postup zopakujte aj so zvyšným cestom.

Každý roládu rozrežte tak, aby ste jeden koniec nechali celý.

Youtube | Tanya Shpilko

Cesto obtočte tak, aby každý rez bol vždy natočený smerom von a každá vrstva tak bude viditeľná. Koniec zahnite dovnútra a takto pripravené cesto preložte do formy na pečenie.

Youtube | Tanya Shpilko

Pripravené koláče prikryte fóliou a nechajte asi hodinu na teplom mieste.

Formy sa umiestnite do predhriatej rúry na 200 stupňov. Po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov a pečte až kým nenadobudnú zlatohnedú farbu. Pečenie menších koláčikov bude trvať 20 až 25 minút, tých väčších 35 až 40 minút.

Youtube | Tanya Shpilko

Ak je horná časť koláča už príliš hnedá a spodná časť ešte nie je úplne dopečená, hornú časť prikryte fóliou.

Youtube | Tanya Shpilko

Pred podávaním stačí už len posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!

Prikladáme aj video z celého postupu…

Youtube | Tanya Shpilko
Back To Top