Máte doma niekoľko jabĺk? 5 slovenských jablkových koláčov, ktoré sa nikdy neobjedia

Šarlotka  je jedným z najjednoduchších koláčov, ktorý poteší ženy ľahkou prípravou a osobitou chuťou.

Je to koláč, ktorý dokonale dopĺňa príjemnú rodinnú konverzáciu so šálkou voňavého čaju. Ak ste doposiaľ nemali čas upiecť si tento lahodný koláč, mali by ste to čím skôr napraviť!

Toto je 5 najlepších receptov…

Klasická šarlotka

Ingrediencie

  • 200 g cukru
  • 5 vajec
  • 160 g hladkej múky
  • 4-7 jabĺk
  • 1/3 čl jedlej sódy
  • 1 pl rastlinného oleja

Postup

  1. Kým sa vám rozohreje rúra, oddeľte si bielka od žĺtkov. Bielka si vymiešajte do peny a postupne k nim pridávajte cukor.
  2. Pokračujte v šľahaní, pridajte žĺtky, sódu a múku. Cesto by vám malo pripomínať hustotu kyslej smotany.
  3. Vymastite si plech na pečenie rastlinným olejom. Polovicu cesta nalejeme na plech, do cesta naukladáme jablká, ktoré sú rovnomerne nakrájané na plátky a všetko zalejeme druhou polovicou cesta.
  4. Vložte panvicu do predhriatej rúry a nechajte ju tam 3 minúty na maximálnej teplote, potom ju znížte na strednú a pečte 20–25 minút. Ak je to potrebné, koláč nakoniec posypte práškovým cukrom.

 

Šarlotka s jablkami

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 200 g cukru
  • 160 g hladkej múky
  • 1-2 jablká
  • Olej na vymastenie formy
  • Citrón na pokvapkanie jabĺk

Postup

  1. Nakrájané jablká pokvapkajte citrónovou šťavou a premiešajte.
  2. Oddeľte si bielka od žĺtkov a v osobitnej miske si vyšľahajte bielka so 100 g cukru. V druhej miske si vyšľahajte žĺtka so zvyšným cukrom.
  3. Bielkovú a žĺtkovú zmes skombinujte dokope, premiešajte a pridajte múku. Malo by vám vzniknúť tekuté cesto.
  4. Formu na pečenie si vymastite olejom, zľahka ju posypte múkou a vylejte do nej polovicu pripraveného cesta. Následne ho neho poukladajte kúsky jabĺk, ktoré polejete zvyšným cestom.
  5. Pečte v rúre pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.

 

Šarlotka z veky

Ingrediencie

  • 1 veka
  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 10 jabĺk
  • 50 g masla
  • Škorica

Postup

  1. Vyšľahajte si mlieko s vajcami a ponorte do nich nakrájanú veku na plátky.
  2. Formu na pečenie si vymastite maslom. Na dno formy a po jej bokoch si naukladajte namočené kúsky veky.
  3. Pridajte vrstvu nakrájaných jabĺk, posypte ich cukrom a škoricou a prikryte ich ďalšou vrstvou veky. Pokračujte rovnakým postupom až po vrch formy, aby vám tam ostala vrstva veky, na ktorú nakoniec poukladáte vrstvu masla.
  4. Pečte pri teplote 180 stupňov, kým nenadobudne zlato-hnedú farbu.

 

Šarlotka s jablkami a banánmi

Ingrediencie

  • 160 g hladkej múky
  • 3-4 jablká
  • 3 banány
  • 100 g cukru
  • 4 vajcia

Postup

  1. Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Očistené jablká si nakrájajte na kocky alebo plátky a banány na kolieska.
  2. Vyšľahajte si vajcia s cukrom a následne k nim pridajte múku.
  3. Formu na pečenie si vymažte rastlinným olejom, položte do nej všetko ovocie a zalejte ho cestom.
  4. Vložte do rúry a nechajte piecť 30-35 minút. Keď sa začne cesto oddeľovať od okrajov, koláč je hotový! V prípade potreby ho môžete posypať práškovým cukrom.

 

Šarlotka s jablkami a tvarohom

Ingrediencie

  • 300 g tvarohu
  • 4 jablká
  • 150 g masla
  • 200 g cukru
  • 3 vajcia
  • 3 pl smotany
  • ½ čl jedlej sódy
  • 320-480 g hladkej múky

Postup

  1. Rozmiešajte tvaroh a vyšľahajte si vajcia s cukrom do hustej peny.
  2. Roztopené maslo izbovej teploty opatrne vlejte do vajíčok. Pridajte tvaroh, kyslú smotanu, sódu a všetko dôkladne premiešajte.
  3. Čo sa týka množstva múky, malo by jej byť toľko, aby vám konzistencia cesta pripomínala hustú smotanu. Pridajte do zmesi aj plátky jabĺk a premiešajte.
  4. Formu vymažte maslom a vylejte doň cesto. Pečte na 160 stupňoch asi 1 hodinu. To, či je koláč hotový nemusíte kontrolovať špáradlom, ale stavom jeho okrajov. Ak sú zlatohnedé a ľahko sa oddeľujú od okrajov formy, potom je pripravený na vybratie z rúry.

Ak aj vy máte radi tento druh koláčov, zdieľajte recept aj so svojimi priateľmi!

zdroj: takprosto.cc

 

Back To Top