Nechcem sa chváliť, ale môj piškótový korpus ostane vždy vysoký aj keď je len z obyčajnej múky

 

Teraz vám ukážem ako pripravujem piškótový korpus, ktorý naozaj nikdy nespľasne. Jediná vec na ktorú som prišla je, že vtedy dávno, keď sa zapisovali tie recepty sa používali oveľa väčšie polievkové lyžice ako dnes. Ja vždy dám kopcovitú polievkovú lyžicu, ak robím okrúhlu piškótu, tak pridám ešte jednu lyžicu múky naviac. Rúru neotváram počas pečenia a ani po upečení hneď nevyberám cesto z rúry, počkám asi 5 minút, len dvierka trošku po otvorím.

 

Prísady:

  • vajíčka
  • koľko vajec, toľko lyžíc múky
  • koľko vajec toľko lyžíc cukru
  • prášok do pečiva
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Príprava:

Ja dávam toľko lyžíc múky a cukru, koľko vajec. Múka pridávam vždy kopcom. Bielka vyšľahám s cukrom a s malým vanilkovým cukrom. Bude mať krásnu vôňu po vanilkovom cukre, to som sa naučila od mojej tety. Keď bielka začnú belieť, pridám pár kvapiek citrónovej šťavy, pena bude lesklejšia a pevnejšia. Vždy to tak robím, ale naozaj len pár kvapiek. Keď je už pena dostatočne pevná, keď sa už ani nepohne v miske, pridám žĺtka a prášok do pečiva. Opatrne pridávam aj múku aby pena ostala pekná. Nalejem na plech a rovnomerne rozotriem. Pečiem pri teplote 200°C, 15-20 minút. Pečiem kým nezhnedne a kým necítiť krásnu vôňu v kuchyni. Potom rúru vypnem, dvierka trošku otvorím a nechám ešte 5 minút.

Podľa plechu na obrázku pri hrubšom ceste pridajte 12-13 vajec, 12-13 lyžíc múky a cukru. Pri tenšom ceste stačí 6-7 vajec a 6-7 lyžíc múky a cukru.

Spodok cesta po vybratí z plechu