Ako vybrať ideálny sedaciu súpravu do zimnej záhrady?

Sedačka býva hlavnou dominantou obývacej izby a rovnako tak sa môže stať stredobodom zimné záhrady, verandy či záhradného altánku. Pokiaľ tu trávite ešte viac času ako v obývacej izbe, oplatí sa investovať do poriadnej sedacej súpravy s leňošky. Poradíme vám, ako si zimnú záhradu zútulniť a podľa čoho vhodnú sedačku vyberať.

Než sa do výberu sedacej súpravy pustíte, urobte si jasno. Načo vám má sedačka slúžiť? Na prespanie pre občasné hostí? Musí teda byť rozkladacia? Alebo potrebujete skôr vzdušnou pohovku na tenkých nožičkách, ktoré sú momentálne veľmi moderné? A nakoniec – do akého štýlu je vaša zimná záhrada ladená? Je moderný, presne zorganizovaná, či s prírodnými doplnkami a divokú džungľou kvetov?

Sedacia súprava pre náročných

Klasickou, rohovú aj pohovku s úložným priestorom – na súčasnom trhu zaobstaráte takmer čokoľvek. Ak chcete, aby vaša sedačka mala viac ako jednu funkciu, voľte rozkladacie súpravu. Dobre vám poslúži k odpočinku aj ako posteľ pre hostí. Sedačky do tvaru L alebo U, ktorých súčasťou je aj široká leňoška, ​​na relaxáciu vyložene nabádajú.

Konštrukcia môže byť z drevotriesky, plastu, kovu alebo masívu. Čím lepší materiál vyberte, tým dlhšia životnosť vaša sedačka bude mať. Vyberte tiež kvalitný poťah – tak, aby pre vás údržba bola čo najjednoduchšia a povrch sedačky bol čo najodolnejší. Najkvalitnejšia je koža, má ale tú nevýhodu, že chladí. Bezproblémová môže byť aj látka či celosnímateľnýpoťah.

Prírodné, ratanový – v lese by sa ľahko stratila

Do altánov a zimných záhrad sa ratanové sedačky skvele hodí, práve tam sú totiž určené. Môžu mať rôzne tvary – klasické, zaguľatené aj so strieškou, takže je v lete môžete vytiahnuť aj von. Nádherne doladí zimnej záhrady s divokými kvetinami a drevenými doplnkami.

Vyrába sa buď z umelého, alebo prírodného ratanu. Umelý ratan je vysoko odolný a pri správnej starostlivosti dlho vydrží. Môže zostať vonku aj po celý rok.

Prírodný ratan je rovnako veľmi kvalitné, je ale rozdiel v tom, či si zaobstaráte nábytok určený do interiéru, alebo nábytok do exteriéru. V exteriéroch sa používa nábytok z nelúpaného ratanu, opatrený bezfarebným ochranným lakom. Nábytok z prírodného ratanu je lepšie zberať pod strechu – pokiaľ bude dlhodobo vystavený slnečnému žiareniu a poveternostným vplyvom, môže dôjsť k poškodeniu.

Minimalistické posedenie v duchu škandinávskych trendov

Pre sedačky v škandinávskom štýle sú charakteristické úzke drevené nôžky a jemné línie. Pôsobí čisto, vzdušne, elegantne a nadčasovo. Sú vhodné do modernejšej aj prírodné zimnej záhrady, ale tiež do vašej obývačky.

Radšej ušiak alebo leňošku

Nepotrebujete do zimnej záhrady sedaciu súpravu? Chcete skôr odpočinkový kút než miestnosť pre hostí? Potom si kúpte leňošku, na ktoré môžete pohodlne sedieť aj ležať alebo štýlový ušiak s taburetom pod nohy. Ďalšie inšpiráciu ako si vytvoriť doma príjemnú atmosféru nájdete na blogu otto.sk.