Tiramisu sa už právom pokladá za klasický dezert, ktorý možno nájsť takmer v každej reštaurácii alebo kaviarni.Táto talianska pochúťka má vďaka svojej popularite mnoho variantov prípravy. V minulosti sme písali o klasickom recepte na toto jedlo a dnes vám predstavíme rozličné varianty tiramisu.
Príprava tiramisu sa môže, rovnako ako pri iných jedlách, každej gazdinke podariť inak, aj keď postupuje podľa klasického receptu. Chcete si v tomto období dopriať spomínaný dezert s lesným ovocím, dezert obohatený o nezvyčajnú chuť bielej čokolády, či kokosu? Všetko je možné!
Kokosové tiramisu
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 500 g mascarpone
- 50 g strúhaného kokosu
- 150 g cukru
- 30 g zemiakového škrobu
- 300 ml mlieka
- 150 g sladkej smotany
- 500 g piškót Pavesini
- káva podľa chuti
- strúhaný kokos podľa chuti
Postup:
- Vyšľahajte vaječné žĺtky so 100 g cukru, potom pridajte preosiaty škrob, prilejte mlieko a dobre premiešajte na ohni. Miešajte, až kým hmota nestuhne.
- Vyšľahajte mascarpone so smotanou a pridajte túto zmes k vychladnutej vaječnej zmesi.
- Časť vzniknutej hmoty nalejte do formy a posypte strúhaným kokosom. Namočte piškóty do kávy a nechajte ich zmäknúť. Uložte mäkké piškóty do formy na vrstvu kokosu, posypte ich kokosom, rozotrite na piškóty zvyšnú časť krému a na ňu uložte ďalšie piškóty. Ozdobte vrch dezertu kakaom a posypte strúhaným kokosom. Potom ho nechajte na niekoľko hodín postáť v chladničke.
Tiramisu roláda
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 100 g múky
- 8 g vanilkového cukru
- 270 g cukru
- 250 g mascarpone
- 3 žĺtka
- 150 g smotany na šľahanie
- káva podľa chuti
- kakao podľa chuti
- práškový cukor podľa chuti
Postup:
- Vezmite 5 vajec a oddeľte ich žĺtky od bielkov. Približne 10 minút šľahajte žĺtky so 150 g cukru, 2 polievkovými lyžicami vody a vanilkovým cukrom.
- Potom vyšľahajte bielky, pridajte ich k zmesi žĺtkov a zamiešajte. Pridajte múku a ešte raz dôkladne premiešajte.
- Uložte na plech papier na pečenie a nalejte tam vzniknutú hmotu. Rozohrejte rúru na 180°С a pečte 10 minút. Potom preložte cesto s papierom na kuchynskú linku, posypte 50 g cukru a zakryte potravinárskou fóliou.
- Následne pripravte krém. Zmiešajte zvyšný cukor s 40 ml vody, postavte na oheň a nechajte zovrieť. Potom šľahajte sirup metličkou, až kým nevychladne. Pridajte smotanu a premiešajte.
- Lyžičkou rozdrvte mascarpone, nalejte k nemu vyšľahané žĺtky, sirup a dôkladne premiešajte.
- Zložte z cesta papier, natrite ho kávou a rozotrite na ňom krém. Zrolujte ho do rolády. Odložte ju na minimálne dve hodiny do chladničky. Pred podávaním posypte kakaom alebo práškovým cukrom.
Citrónové tiramisu
Ingrediencie:
- 500 g mascarpone
- 500 g piškót Savoiardi
- 6 žĺtkov
- 3 citróny
- 190 g cukru
- 250 g sladkej smotany
- káva podľa chuti
Postup:
- Najprv pripravte citrónový sirup. Nechajte zovrieť 100 ml vody s citrónovou šťavou a 50 g cukru, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Potom pripravte krém, šľahajte žĺtky ponorným mixérom približne 10 minút, až kým nebudú biele.
- Zmiešajte 80 ml vody so zvyšným cukrom a nechajte zovrieť. Nalejte tento roztok k vyšľahaným žĺtkom a miešajte dovtedy, kým hmota nevychladne. Potom pridajte mascarpone a dôkladne premiešajte, aby vznikla jednotná hmota.
- Vyšľahajte smotanu a zmiešajte ju s nastrúhanou kôrou z dvoch citrónov.
- Namočte piškóty no kávy a vytvorte dezert – striedavo ukladajte vrstvy piškóty a smotany. Potom nechajte dezert postáť minimálne dve hodiny v chladničke.
Tiramisu s lesným ovocím
Ingrediencie:
- 6 žĺtkov
- 500 g mascarpone
- 190 g cukru
- mäta podľa chuti
- 250 g piškót Savoiardi
- 350 g lesného ovocia
- citrónová šťava podľa chuti
Postup:
- Vložte ovocie do menšieho hrnca, zalejte dvoma polievkovými lyžicami vody, citrónovou šťavou, prisypte 50 g cukru a varte za stáleho miešania približne 5 minút. Vzniknutú šťavu preceďte cez sito: bude sa hodiť na namáčanie piškót.
- Následne sa zamierame na krém. Pridajte do 80 ml vody zvyšný cukor a nechajte zovrieť. Počas toho vyšľahajte žĺtky a pridajte ich do sirupu. Miešajte, až kým hmota nevychladne, potom pridajte mascarpone a dôkladne premiešajte.
- Teraz pripravíme tiramisu: naspodok uložíme trochu krému s mascarpone, naň dáme piškóty namočené do sirupu z ovocia, potom poukladáme ovocie, opäť použijeme krém, piškóty, ovocie a nakoniec rozotrieme poslednú vrstvu krému. Uložte dezert na niekoľko hodín do chladničky.
Tiramisu z bielej čokolády s jahodami
Ingrediencie:
- 500 g mascarpone
- 200 g piškót Savoiardi
- 200 g bielej čokolády
- 2 polievkové lyžice mlieka
- 300 g jahôd
- 30 g cukru
- mäta podľa chuti
Postup:
- Zmiešajte 80 ml vody s cukrom, pridajte 200 g jahôd a varte za stáleho miešania približne 5 minút. Vzniknutú šťavu prelejte cez sito: bude sa hodiť na namáčanie piškót.
- Potom pripravíme krém, dôkladne zmiešame mascarpone s mliekom. Roztopte bielu čokoládu, pridajte do vzniknutej zmesi a premiešajte.
- Teraz sformujeme pochúťku – striedavo na seba ukladáme vrstvy piškót namočených v šťave s vrstvami krému. Navrchu ozdobte tiramisu kúskami zvyšných jahôd a lístkami mäty.
Všetci milovníci experimentovania musia bezpodmienečne ochutnať aspoň pár z týchto variantov tiramisu. Dezert si zachováva klasickú kávovú arómu, jemnosť a ľahkosť. Okrem toho sa však odkrýva aj z novej perspektívy a získava rozmanité nové chute.
zdroj: sovkusom.ru