Prísady:
Množstvo je na plech o veľkosti 20×30
- 50 dkg višní bez kôstky
- 10 dkg kryštálového cukru
- 1 dl mlieka
- 5 vajec
- 8 dkg práškového cukru
- 8 dkg roztopeného masla
- 23 dkg polohrubej múky
- ½ bal. prášku do pečiva
- štipka soli
Na vymastenie plechu:
- 5 dkg masla
- 1 pl múky
Na vrch:
- 10 dkg čokolády na varenie
- 1 pl oleja
- 3 dkg pražených mandľových lupienok
Príprava:
- Višne necháme odkvapkať. Plech potrieme margarínom a posypeme múkou a vložíme do mrazničky.
- Najprv si pripravíme karamel. Kryštálový cukor necháme rozpustiť a keď zhnedne odstavíme zo šporáka a prilejeme mlieko. Vrátime na oheň a miešame kým sa nerozpustí, potom necháme vychladnúť.
- Vajíčka vymiešame s práškovým cukrom do peny. Prilejeme karamel a roztopené maslo. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľ. Cesto vylejeme na vychladený plech a posypeme višňami.
- Pečieme pri teplote 180°C asi 25 minút. Dvierka trošku odchýlime a necháme ich otvorené počas pečenia. Stačí ich podoprieť vareškou. Hotový koláč necháme vychladnúť.
- Čokoládu roztopíme, pridáme olej a rozmiešame. Koláč polejeme čokoládou a posypeme mandľami. Po stuhnutí čokolády môžeme krájať.