Klasický malinový džem poteší najmä v chladnom období. Sladký, voňavý a vhodný takmer do všetkého. Môžete si z neho pripraviť horúci nápoj či koláč, palacinky, alebo si ho jednoducho natrieť na pečivo. Vždy chutí skvelo!
Dnes vám prezradíme, ako si vyrobiť obľúbenú pochúťku s nezvyčajnou chuťou. Do džemu stačí pridať banán. Áno, áno, je to banán. Chuť džemu bude úžasná – ako ovocná žuvačka. Spočiatku sa zdá že je to len malina a potom príde banánová chuť. Dokonalá kombinácia!
Zdá sa, že výroba džemu je jednoduchá, no stačí málo, a zbytočnými ingredienciami môžete pokaziť chuť hotového výrobku.
Malinový džem je najlepší s bylinkami – mäta, medovka alebo bazalka. Aby nedošlo k pokazeniu chute bobúľ, môžete pridať jablká, hrušky, čučoriedky, brusnice aj banány. Maliny však nekombinujte s jahodami a ríbezlami. Tieto bobule zničia výraznú malinovú arómu.
Malinový džem s banánmi vám vydrží dlho. Môžete ho pripraviť aj z mrazených malín. Aj jeho účinky budú dvojnásobné. Banány obsahujú draslík, horčík, vitamín C, železo, vitamín mladosti – vitamín E a serotonín – hormón šťastia. Určite si takýto džem pripravte aj vy!
Ingrediencie
- 1 kg čerstvých malín
- 250 g banánov
- 800 g cukru
- 1 lyžička kyseliny citrónovej alebo šťava z jedného citrónu
Ak chcete urobiť džem z mrazených malín, rozmrazte ich pri izbovej teplote a pred varením vylejte prebytočnú vodu. Ak maliny stratili arómu, pridajte vanilkový cukor a 30 ml brandy (na 1 kg plodov) na konci varenia.
Postup
1. Maliny rozmixujte nadrobno v hlbokom hrnci.
2. Banány pokrájajte najemno (polkruhy alebo štvrtiny) a pridajte k malinám.
3. Do zmesi pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Dobre premiešajte a varte na strednom ohni, občas premiešajte.
4. Zmes priveďte do varu a znížte teplotu na minimum. Po zovretí varte ďalších 10 – 20 minút, miešajte a odstráňte penu. Ak chcete džem hustejší, varte ho 30 – 40 minút alebo pridajte do džemu pektín (12 – 15 g na 1 kg ovocného pyré).
5. Horúci džem nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a dobre uzavrite. Hotový džem otočte hore nohami, prikryte teplou prikrývkou, kým úplne nevychladne. Uchovávajte na chladnom mieste.
Dúfam, že tento recept na malinový džem osloví vás a vašich blízkych.
zdroj: takprosto.cc