Kurkuma má krajšie kvety ako orchidea, odkedy to viem, mám ju v každom okne!

V byte pestovaná kurkuma je krajšia ako orchidea. Pestovať sa môže z koreňov, ktoré si kúpite v rôznych nákupných centrách.

Domáce pestovanie kurkumy

Odrežte alebo prelomte väčší kus koreňa s 2-3 pukmi, ako je to znázornené na obrázku.

Črepník naplňte výživnou, mierne vlhkou zeminou. Hodnota PH by mala byť medzi 4,5 a 7,5. Koreň kurkumy vložte do zeme cca 5cm hlboko, puky (hrčky na koreni) musia smerovať nahor. Zakryte zemou. Kurkuma má rada vodu, preto ju treba polievať každý druhý deň raz. Pôda musí byť vlhká ale nie premočená aby nezhnili zasadené korene.

Dobré rady pre rýchle kvitnutie

Pre stimuláciu nových koreňov udržujme zeminu vždy vlhkú, aby nevyschla celkom. Ak sa zemina vysuší tak rastlina takpovediac odošle korene aby našli vodu.

Ak každé dva dni ju budeme polievať, stimulujeme tým rast.

Ako oberať kurkumu?

Pestovanie kurkumy trvá 6 – 10 mesiacov, keď listy začnú vädnúť, vtedy je čas zbierať úrodu. Zber úrody je veľmi jednoduchý, rastlinu vyberieme z črepníka spolu s koreňom, odrežeme z koreňov toľko koľko potrebujeme a vrátime rastlinu do zeme. Kurkumu držíme na tmavom, chladnom mieste.

Kurkuma je trvalka, preto každú jar pustí nové korene. Prajeme vám príjemné záhradkárčenie! Kurkuma môže kvitnúť aj viackrát za rok.

Back To Top