Najlepšie recepty na kvasenú kapustu. Vôbec nesplesnivie a nie je s ňou žiadna robota. Vydrží aj niekoľko rokov!

Každá rodina má svoj vlastný, obľúbený spôsob na kvasenie kapusty a odovzdáva sa ako dedičstvo z generácie na generáciu. Na internete je však toľko zaujímavých receptov, preto sa už teraz ponáhľajte do kuchyne, aby ste si uľahčili prácu a obohatili vaše recepty nový variant zdravej a zdravej výživy.

Nájdete nekonečné množstvo spôsobov, ako pripraviť kyslú kapustu: len soľ, soľ a korenie, suchá metóda, marináda s octom a bez neho, nakrájať na tenko alebo rozdeliť na štyri, pridať zeleninu, ovocie, bylinky.

Výhodou takejto rozmanitosti je, že vždy nájdete vhodný recept, či už necháte odstáť pár hodín alebo ju dáte do pivnice a necháte odstáť týždeň.

Chrumkavá kapusta

Zozbierali sme pre vás 5 overených receptov na kyslú kapustu, ktorá je vynikajúca. Pozrite sa na ne, vyskúšajte a my dúfame že si pochutnáte.

Na prípravu je lepšie brať strednú alebo neskorú odrodovú kapustu. Kapusta by nemala byť mrazená, inak zmäkne.

Do kapusty môžete pridať trochu koreňa chrenu – keď sa jeho zložky dostanú do kapusty, nezmäkne. Vďaka brusniciam zase bude kapusta dlhšie chrumkavejšia.

Marinovaná kapusta za 1 deň.

Ingrediencie

  • 2,5 kg bielej kapusty
  • 700 g mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 100 ml octu
  • 1 l vody
  • 70 gramov soli
  • 100 g cukru
  • 12 guliek korenia
  • 5 klinčekov
  • 4 bobkové listy

Postup

1. Nakrájajte kapustu.

2. Mrkvu narežte na plátky na hrubom strúhadle, nakrájajte cesnak.

3. Všetku zeleninu dajte do hrnca a premiešajte.

4. Nechajte zovrieť vodu. Nalejte ocot, olej, pridajte soľ, cukor, bobkový list, korenie, klinčeky.

5. Marinádu nechajte mierne vychladnúť a zalejte ňou kapustu.

6. Kapustu zatlačte a na vrch nádoby položte tanier. Nechajte stáť 10 hodín pri izbovej teplote.

7. Potom v prípade potreby preložte kapustu s marinádou do trojlitrovej nádoby a nechajte odstáť v chladničke 12 hodín.

Jesenný kapustový šalát na zimu

Ingrediencie

  • 5 kg bielej kapusty
  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg cibule
  • 1 kg papriky
  • 350 g cukru
  • 4 polievkové lyžice soli
  • 0,5 litra octu
  • 0,5 litra slnečnicového oleja

Postup

1. Nakrájajte kapustu, cibuľu, papriku a nastrúhajte mrkvu.

2. Opatrne zmiešajte všetky ingrediencie.

3. Pridajte cukor, soľ, ocot a slnečnicový olej, dobre premiešajte.

4. Naložte do vhodnej nádoby, päsťou pozatláčajte. Po troch dňoch zakryte pokrievkou a dajte do chladničky.

Takáto kapusta vydrží dlho a zachová si chuť.

Skorá kapusta

Ingrediencie

  • 2 kg kapusty
  • 1 uhorka
  • 2 mrkva
  • 1 paprika

Ingrediencie na marinádu

  • 1 l vody
  • 1 polievková lyžica soli
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica octu

Postup :

1. Nakrájajte kapustu, narežte mrkvu.

2. Najemno nakrájajte uhorku a papriku. Zmiešajte všetky ingrediencie.

3. Dajte do trojlitrovej nádoby a zalejte varenou marinádou.

1 liter marinády postačí na trojlitrovú nádobu s kapustou. Takto naložená kapusta vám vydrží v chladničke.

Bombová kapusta

Ingrediencie

  • 2 kg kapusty
  • 400 g mrkvy
  • 4 strúčiky cesnaku
  • jablká alebo repa (voliteľné)

Ingrediencie na marinádu

  • 150 ml rastlinného oleja
  • 150 ml octu
  • 100 g cukru
  • 2 polievkové lyžice soli
  • 3 bobkové listy
  • 6 ks  čierneho korenia
  • 0,5 litra vody

Postup

1. Nakrájajte kapustu, nastrúhajte mrkvu, cesnak nakrájajte na plátky.

2. Premiešajte zeleninu a natlačte do nádoby.

3. Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu a varte 5 minút. Kapustu zalejte s vriacou marinádou.

Kvasená kapusta

Ingrediencie na trojlitrový súdok

  • 2-2,5 kg kapusty
  • 1 stredná mrkva
  • 3-4 bobkové listy
  • čierne korenie podľa chuti

Ingrediencie na zálievku

  • 1,5 litra vody
  • 40 až 50 g soli
  • 2 polievkové lyžice cukru

1. Slanú zálievku pripravíte rozpustením soli a cukru vo vriacej vode až do rozpustenia.

2. Z hlávok kapusty odstráňte vrchné poškodené listy. Každú hlávku rozdeľte na 4 kusy.

3. Po oddelení stopky nasekajte kapustu. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle.

4. Kapustu zmiešajte s mrkvou.

5. Dajte ju do čistej nádoby, trochu pobúchajte. Na jednotlivé vrstvy dajte viacero bobkových listov a korenia.

6. Nalejte slaný nálev do nádoby tak, aby úplne zakryl kapustu.

7. Nádobu zakryte vekom, ale nie natesno. Dajte ju do misy, pretože počas fermentácie môže slaný nálev pretekať.

8. Nechajte stáť 2-3 dni. Skontrolujte, či je vrchná vrstva kapusty prekrytá nálevom. Z času na čas je potrebné veko otvoriť a uvoľniť výpary z kapusty, inak bude trpká.

9. Ak chcete vylepšiť chuť, môžete pridať semená kôpru, rascu, alebo čerstvé brusnice. Podarí sa vám chutná chrumkavá kapusta. Jesť ju môžete začať o týždeň.

Kapusta pripravená podľa našich receptov obsahuje obrovské množstvo vitamínu C, posilňuje imunitný systém, čistí krvné cievy, znižuje hladinu cholesterolu. To je ďalší dôvod, prečo si pripraviť zimné chutné a chrumkavé kapustové občerstvenie.

 

zdroj:takprosto.cc

Back To Top