Ja ho často pečiem lebo raz dva sa stal obľúbeným. Ak ste ešte nikdy nepiekli domáci chlieb a chceli by ste si vyskúšať nejaký jednoduchý recept, tak tento sa Vám bude páčiť.
Prísady:
- 70 dkg hladkej múky
- 1 bal. (7g) sušeného droždia
- štipka cukru
- 3,5-4 dcl vody (podľa potreby)
- 2 čl soli
- 1 Pl olej
Na vrch sezamové semiačka alebo tekvicové (nie je nutné)
Príprava:
Vo väčšej miske z prísad vymiesime ručne (min. 10 minút) hladké cesto. Prikryjeme a necháme odležať 10 minút, potom premiesime. Teraz necháme 20 minút stáť a vytvarujeme z cesta bochník.
Ja pečiem chlieb na pekáči pre kačku ale môžete ho piecť aj v jánskej mise alebo na pekáči. Po tvarovaní vložím cesto do pekáča a prikryté nechám odležať ďalších 30 minút. Rúru si predohrejem na 230°C.
Keď je rúra horúca, pokropím chlieb aj vrchnák pekáča vodou. Posypem semiačkami, prikryjem a môže ísť do rúry na 20 minút. Potom zložím vrch pekáča, teplotu znížím na 200 a pečiem ďalších 35 minút. Hotový chliem vyberiem na rošt a znovu pokropím vodou. Nechajte celkom vychladnúť a môžete krájať.
Poznámka: 7 g sušeného droždia zodpovedá polovice kocky čerstvého droždia.
Recept od Erzsó Tajtiné!