Tajomstvo upratovania: Japonský spôsob, ktorým môžeš udržať poriadok po celý rok!

Kniha od Marie Kondo – Kúzelné upratovanie naučila millóny ľudí ako si upratať doma aj vo svojom živote. Táto kniha už bola preložená do viacerých jazykov aby pomohla ľudom zbaviť sa zbitočností.

Na začiatok, treba sa zbaviť vštkých zbitočností, raz a navždy.

Aby sme si udržali poriadok, musíme prestať z premiestňovaním vecí sem a tam, preto je dôležité sa zbaviť všetkých vecí ktoré už nepoužívame.

1.Táto vec mi robí radosť?

Každú jednu vec zoberte do ruky a položte si otázku „ robí mi radosť táto vec alebo už nie?“  Iba tie veci si nechajte, ktorá je na dotyk príjemná, páči sa vám a máte príjemné pocity z nej. Toto platí na všetko od oblečenia až po fotky a knihy.

2. Urobme poriadok naraz len na jednom mieste.

Väčšina z nás robí tú chybu že upratuje naraz v každej izbe. Marie Kondo nám radí aby sme sa riadili systémovo, všetky veci dajte na jedno miesto a preberajte po jednom ktorá vec je tá ktorú potrebujete a čo je tam zbitočne.

3. Zvislé uskladňovanie.

Podľa Marie Kondo je najpraktickejšie ukladanie vecí zvisle, takto je isté že na tieto veci „nezabudnete“ lebo ich máte na očiach.

4. Potraviny.

Potraviny nakupujeme v rôzných baleniach a toto naruší úhľadný poriadok. Ideálným nápadom je nakúpiť pre každú potravinu dózu ktorú si viete označiť čo obsahuje. Takto to bude úhľadné a všetko budete mať hneď po ruke.

5.Oblečenie.

Pri ukladaní oblečenia je dôležité aby sezónné veci boli vždy po ruke. Šaty podobných strihov a farieb by sme mali na jedné miesto aby sme si viac takých vecí čo nepotrebujeme nenakupovali.

Druhá dôležitá vec je aby sme šaty na vešiaku vešali od najkratšieho až po najdlhší pekne zaradom. S týmto jednudých trikom docielíme uhľadnosť a väčší poriadok.

6.Tašky.

Každý deň si vypracte kabelku, takto si taška trošku oddýchne a vy budete vidieť koľko zbitočností nosíte zo sebou. Najjednoduchšie skladovanie je ak vložíme jednu do druhej, takto sa nebudú krčiť, zanechajú si tvar a vy budete mať viac miesta. Na fotke vidíte tiež jeden praktický spôsob ukladania.

7. Fotky.

Veľa fotiek len tak pohodených robí dojem neporiadku. Nato aby sme uchovali krásné chvíle nášho života stačí zpár záberov. Na fotke vidíte niekoľko originálných nápadov ako ich môžete použiť.

8. Knihy.

Tie knihy ktoré už nemajú miesto rozdeľte do dvoch skupín: na také, ktoré ste už čítali a už viac krát ich čítať nechcete a na tie, ktoré ste ešte nečítali. Takto sa budete vedieť ľahšie rozhodnúť či si chcete ešte tie čítané nechať.

9. Pracovný stôl.

Pracovný stôl nám slúži na niektoré práce ktoré musíme vykonať, preto je lepšie ak viac miesta na ňom a je dôležité aby sme pri stole mali všetko pekne po ruke. Zariadte si stôl kancelárskými potrebami, tak bude mať všetko svoje miesto a stôl bude úhľadný.

Mnohý nechcú svoje veci vyhadzovať, ale to nieje ani potrebné. Nepotrebné veci môžeme darovať a hneď to bude iné ak niekoho s tým potešíme.

Back To Top