Ste často chorí? Príčinu hľadajte v ústach

O človeku sa toho môžete dozvedieť naozaj veľa stačí, ak budete pozorovať niektoré zo základných prejavov, o ktorých dotyčná osoba nemusí ani tušiť. Občas vám postačí, ak povie jediné slovo, vysloví názor na určitú vec, alebo sa neprejaví vôbec. Jednou z vecí, ktoré nám vedia o človeku a nás samotných povedať veľa sú zuby a ústna dutina. Na to, aby sme mohli všetko definitívne ohodnotiť to zrejme nestačí, ale niektoré príznaky nás môžu posunúť vpred, prípadne zaistiť lepšiu prevenciu.

Čisté a biele zuby si vieme zachovať dlhodobo žiarivé pomocou najmodernejších a všetkým dostupných bieliacich pásikov. Samozrejme, že to je až tá najposlednejšia kozmetická úprava, ktorú si môžeme dopriať aj v pohodlí domova. Niekedy je to dané genetikou, no veľa kazov v našej ústnej dutine si spôsobujeme len my. Nezdravá životospráva, nadmerné fajčenie, pitie alkoholu, sladkých nápojov a mnoho iných vecí nedokáže telo samo redukovať.

Srdcovocievne ochorenia

Následkom konzumácie a užívania takýchto prostriedkov spolu s nedostatočnou zubnou hygienou má za príčinu vznik mnohých ďalších ochorení. Podľa štúdie sa ukázalo, že zapálené ďasná môžu zvyšovať riziko srdcovo-cievnych ochorení. Zápal môže prerásť do väčších rozmerov a cez krv sa preniesť na životne dôležité orgány. Jedným z dobrých príkladov môže byť aj konzumácia BIO čokolády, ktorá v sebe neobsahuje také množstvo umelých sladidiel a iných prídavných látok, ako bežné sladkosti v obchodných domoch.

Anémia

Bledé ďasná sa môžu spájať aj s chudokrvnosťou. Samozrejme, že po aplikácii bieliacich pásikov, alebo čistení zubov extra silnou zubnou pastou sa môže povrch ďasien a ich farba na moment zmeniť. Ak je to však bežný problém, môže to súvisieť s nedostatkom červených krviniek v tele a nízkym prísunom kyslíka.

Zdravé sliny

Tento stav môže z dlhodobého hľadiska spôsobovať tvorbu zubného kazu. Bez slín to jednoducho nejde a ich význam pre zdravú ústnu dutinu je obrovský. Upravuje ph hladinu a udržuje optimálnu teplotu. Okrem toho sliny pôsobia antibakteriálne, antivírusovo a protiplesňovo. Vracajú zubnej sklovine potrebné minerálne látky a tým ju pomáhajú dlhodobo spevňovať.

Takže dodržiavanie pravidelnej ústnej hygieny, pitného režimu a zdravého stravovania je tá najlepšia prevencia, akú si môžete dopriať.

 

Back To Top