Základný pilier zdravého životného štýlu, poznáte ho?

Spánok je veľmi dôležitou a prirodzenou súčasťou života každého z nás. Spolu s ostatnými vecami je to jeden z troch základných pilierov, na ktorých si môžeme vybudovať pevné zázemie zdravého a šťastného života. Nie všetci máme to šťastie považovať toto obdobie za bezproblémovú súčasť nášho života. Niekto musí z času na čas siahnuť po tabletkách na spanie a dopriať si pohodlie bežného človeka aspoň takouto formou.

Čo spôsobuje jeho nedostatok

Spánok je niekedy najlepší liek na všetky „neduhy“. Ľudské telo bojuje už od narodenia s okolitým prostredím, ktoré naň vplýva. Nastavené je tak, aby mohlo fungovať v dvoch fázach. Cez deň je to bdelý stav, počas ktorého sa do tela dostávajú škodlivé látky a samotný mozog produkuje  toxické proteíny zo svojich nervových buniek. Tie sa dajú najlepšie odbúrať práve v tom druhom stave, počas spánku. Teda nemôžeme mať nikomu za zlé, ak občas užije lieky na spanie. V dnešnej dobe sú viaceré produkty založené na bio podklade a chémia sa začína dostávať do úzadia, takže na zdravie to nemá žiadny vplyv. Totiž to, ak sa takýchto škodlivých látok nezbavíme, ďalej zostávajú v našom tele a spôsobujú podráždenie, schopnosť sústrediť sa a premýšľať, jednoducho celkovú skazu.

Vo všeobecnosti sa udáva, že tretinu svojho života prespíme. Na dobrý spánok potrebujeme denne 7 až 7,5 hodín nerušeného spánku. Potreba spánku je však individuálnou záležitosťou. Niekto potrebuje o hodinu viac a iný zasa oveľa menej a v ničom mu to neprekáža. Niekomu stačí pravidelné cvičenie a žene postačí nočná košieľka z kvalitného materiálu, aby mohla spokojne spať. Zo štatistických údajov získaných v priebehu viacerých rokov sa zistilo, že tendencie v skracovaní doby odpočinku narastajú. Pred 50 rokmi spávali ľudia o hodinu dlhšie než my teraz a pred 15 rokmi už len o dvadsať minút dlhšie. Znamená to, že s postupujúcimi rokmi spíme čím ďalej menej, ale naše telo sa s týmto faktom tak ľahko a rýchlo vyrovnať nedokáže. Možno aj to je jeden z dôvodov viacerých ochorení, ktoré nás v súčasnosti sprevádzajú.