Nenechávajte to na náhodu, aj farba v priestore na vás účinkuje

Na prvý pohľad si možno myslíme že je to jednoduchá úloha, vymaľovať svoj byt originálnou farbou. V mnohých domácnostiach to tak aj potom vyzerá, síce originálne, ale štýlovo určite nie. Pre zladenie farieb s okolitým priestorom, luxusnou sedačkou a prostredím musíte mať aspoň základné vedomosti, pretože aj zle zakomponovaná farba a jednotlivé odtiene do interiéru dokážu narobiť veľa nepríjemného.

Farby ako také nám dávajú určitý priestor na rozvoj našej fantázie. Umožňujú nám prežívať jednotlivé chvíle oveľa jednoduchšie. Účinky farieb sú zaujímavé a na našu psychiku majú výrazný vplyv. Niekoho dokáže farba povzbudiť, iný sa lepšie sústredí a naopak určitý odtieň môže ostatných upokojovať.

Pri ich aplikácii do interiéru musíme brať do úvahy niekoľko faktorov a v neposlednom rade sa rozhodovať aj podľa vlastnej vôle, pretože bývať tam budete najmä vy.

Pri rozhodovaní o tom, akú farbu použijete pre konkrétnu izbu si musíte premyslieť koľko času v nej budete tráviť.

Mali by ste si dať pozor aj na to, v akých intervaloch vchádzajú slnečné lúče do izby. V konečnom dôsledku tu záleží od polohy.Veľkosť izby je tiež smerodajná pri použití farby, pretože ako vieme farby môžu opticky priestor zväčšiť, ale aj zmenšiť.

Doplnky a jednotlivé kusy nábytku, sedacej súpravy v obývacej izbe, to všetko musí ladiť s vašou budúcou farbou. Ak si nebudete vedieť poradiť, zvoľte heslo „ v jednoduchosti  je krása“ a riaďte sa podľa neho.

Ľudia vnímajú farby rôznym spôsobom a na každého účinkujú inak. Hnedá navodzuje pocit zázemia, pocit bezpečia a stability.

Biela farba pôsobí čisto a elegantne a nikomu by nemala prekážať, pretože je neutrálna. Ideálne k nej môžete kombinovať všetko. Umelecký obraz, rastliny a kvety a samozrejme aj moderný  nábytok.

Červená farba môže zvyšovať napätie a srdcovú frekvenciu a krvný tlak v tele. Podporuje vášeň ale s jej kombináciou by ste to nemali preháňať.

Optimistická žltá a pokojom nabitá zelená. Záleží na vás, ktorú farbu si vyberiete. Dbajte však pri tom na všetky potrebné veci.