Všetci v našej rodine milujú syr a taktiež všetky jedlá, ktoré sú s ním spojené. Jedného dňa som bola na návšteve mojej priateľky, ktorá ma pohostila úžasným syrovým koláčom. Táto teplá pochúťka ma jednoducho dostala do kolien! Jemné tenké cesto a náplň šťavnatého syra je vzorec pre ideálny syrový koláč.
Hneď som sa jej musela opýtať aké je tajomstvo tohto koláča. Prezradila mi, že ide o tradičný osetský koláč saburani. Zapísala som ti teda recept a následne po tom som svoju rodinu mohla neraz potešiť touto skvelou pochúťkou. Vyskúšajte si ho aj vy a neoľutujete!
Ingrediencie
- 100 ml vody
- 3 vajcia
- 500 g hladkej pšeničnej múky
- 400 g syra suluguni (alebo iný slaný syr)
- 300 g tvrdého syra
- 100 g masla
- 1 čl soli
- 2 pl olivového oleja
Postup
- Najskôr je potrebné pripraviť si cesto na koláč. Na pracovnú dosku si preosejte múku, do ktorej si urobíte menšiu jamku, nalejete do nej dostatočné množstvo vody, pridáte 2 vajcia, soľ a olivový olej. Vypracujte si cesto a nechajte ho 30 minút odpočívať. Teraz si rozdeľte cesto na 5 kusov tak, aby 4 kusy boli veľkosťou rovnaké a ten 5. o niečo väčší ako tie ostatné. Každú časť cesta si vyvaľkajte na tenkú placku.
- Uvarte si vodu v hrnci a ponorte do nej každý kúsok cesta. Vodu nemusíte vypínať, stačí ak bude pomaly vrieť. Potom si cesto preneste do misky so studenou vodou, nechajte ho tam približne 30 sekúnd a následne vysušte utierkou.
- Kým cesto schne, nastrúhajte si oba syry na strúhadle a dôkladne ich premiešajte.
- Formu na pečenie si vymastite maslom a položte na ňu najväčší kus cesta tak, aby viseli cez okraje formy. Teraz si na neho poukladajte štvrtinu strúhaného syra a posypte nastrúhaným maslom. Takto to robte pri každej vrstve cesta, okrem tej poslednej. Tou totiž celý koláč prikryjete. Okraje najväčšieho kúsku cesta zaviniete, pripevnite špáradlami a všetko potriete vyšľahaným žĺtkom.
- Takto pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte asi 30-40 minút. Cesto na vrchu by malo počas pečenia získať peknú zlatohnedú farbu. Po upečený z koláčika odstráňte špáradlá, nakrájajte ho a môžete podávať. Prajeme vám dobrú chuť!
Môžno sa vám bude zdať príprava tohto slaného dezertu náročná, no verte, že výsledok bude stať za to!
zdroj:takprosto.cc