Nikto mi nechcel veriť, že som ho nekúpila v obchode. Čokoládový koláč s jablkami a domácou polevou

Tento koláč je veľmi chutný, vláčny, jednoduchý a určite zapôsobí na všetkých členov vašej rodiny. Mandarínky môžete zameniť aj za višne. Ak chcete koláč ešte viac vyšperkovať, môžete na jablkovú masu vložiť aj masu z vyšľahanej smotany a mascarpone a až následne koláč zaliať polevou.

Nech sa páči, tu je recept!

 

 

Na cesto na plech o rozmeroch 20 cm x 30 cm potrebujeme:

  • 1 hrnček o objeme 250 ml
  • 5 stredných vajec
  • 1 hrnček cukru
  • vanilínový cukor
  • 250 g polohrubej múky
  • 30 g kakaa
  • 2,5 lyžičky prášku na pečenie
  • 200 ml repkového oleja
  • plech a papier na pečenie
  • Múku zmiešame s kakaom a práškom na pečenie a spolu ich preosejeme. Celé vajcia vymixujeme s cukrom a vanilínovým cukrom.
  • Do nadýchanej vymixovanej masy pridáme preosiatu múku s práškom na pečenie, kakao a olej. Opäť dôkladne premiešame.
  • Cesto prelejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry nahriatej na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút. Cesto následne vyberieme a trochu prechladnuté prekrojíme na 2 časti tak, aby vrchná časť bola  tenšia od tej spodnej.
Jablková masa :
  • asi 90 dkg jabĺk
  • 2 lyžice cukru
  • 100 ml vody
  • šťava z polovice citróna
  • 1 vanilínový cukor
  • 150 g masla
  • 100 g horúcej čokolády ( 70 %)
  • 5 – 6 mandaríniek

 

  • Ošúpané jablká pokrájame na drobno a preložíme do hrnca. Vlejeme k nim vodu, pridáme cukor a varíme kým sa voda neodparí. Na záver pridáme citrónovú šťavu. Potom vezmeme hrniec z ohňa a rozmixujeme na hladkú masu. Do horúcej masy pridáme maslo, čokoládu, vanilínový cukor a miešame do ich rozpustenia.
  • Do tejto masy pridáme menšiu časť cesta, ktorú rozdrobíme. Pridáme aj mandarinky, ktoré dôkladne zamiešame.
  • Cesto potrieme pripravenou masou a následne zalejeme polevou.
Čokoládová poleva :
  • 100 g horkej čokolády polámanej na kúsky
  • 50 g masla
  • 2 lyžice repkového oleja

  • V hrnci roztopíme maslo s olejom. Vezmeme z ohňa a pridáme čokoládu, ktorú necháme rozpustiť. Čokoládu rovnomerne rozotrieme na koláč a necháme stuhnúť.