Slaný koláč plnený syrovo-maslovou plnkou. Máte ho hotový skôr, ako skončí reklama

Všetci v našej rodine milujú syr a taktiež všetky jedlá, ktoré sú s ním spojené. Jedného dňa som bola na návšteve mojej priateľky, ktorá ma pohostila úžasným syrovým koláčom. Táto teplá pochúťka ma jednoducho dostala do kolien! Jemné tenké cesto a náplň šťavnatého syra je vzorec pre ideálny syrový koláč.

сырный пирог

Hneď som sa jej musela opýtať aké je tajomstvo tohto koláča. Prezradila mi, že ide o tradičný osetský koláč saburani. Zapísala som ti teda recept a následne po tom som svoju rodinu mohla neraz potešiť touto skvelou pochúťkou. Vyskúšajte si ho aj vy a neoľutujete!

Ingrediencie

  • 100 ml vody
  • 3 vajcia
  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 400 g syra suluguni (alebo iný slaný syr)
  • 300 g tvrdého syra
  • 100 g masla
  • 1 čl soli
  • 2 pl olivového oleja

Postup

  1. Najskôr je potrebné pripraviť si cesto na koláč. Na pracovnú dosku si preosejte múku, do ktorej si urobíte menšiu jamku, nalejete do nej dostatočné množstvo vody, pridáte 2 vajcia, soľ a olivový olej. Vypracujte si cesto a nechajte ho 30 minút odpočívať. Teraz si rozdeľte cesto na 5 kusov tak, aby 4 kusy boli veľkosťou rovnaké a ten 5. o niečo väčší ako tie ostatné. Každú časť cesta si vyvaľkajte na tenkú placku.слоеный пирог с сыром
  2. Uvarte si vodu v hrnci a ponorte do nej každý kúsok cesta. Vodu nemusíte vypínať, stačí ak bude pomaly vrieť. Potom si cesto preneste do misky so studenou vodou, nechajte ho tam približne 30 sekúnd a následne vysušte utierkou.рецепт сабурани
  3. Kým cesto schne, nastrúhajte si oba syry na strúhadle a dôkladne ich premiešajte.домашний сабурани
  4. Formu na pečenie si vymastite maslom a položte na ňu najväčší kus cesta tak, aby viseli cez okraje formy. Teraz si na neho poukladajte štvrtinu strúhaného syra a posypte nastrúhaným maslom. Takto to robte pri každej vrstve cesta, okrem tej poslednej. Tou totiž celý koláč prikryjete. Okraje najväčšieho kúsku cesta zaviniete, pripevnite špáradlami a všetko potriete vyšľahaným žĺtkom.осетинский пирог
  5. Takto pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte asi 30-40 minút. Cesto na vrchu by malo počas pečenia získať peknú zlatohnedú farbu. Po upečený z koláčika odstráňte špáradlá, nakrájajte ho a môžete podávať. Prajeme vám dobrú chuť!сырный пирог с сулугуни

Môžno sa vám bude zdať príprava tohto slaného dezertu náročná, no verte, že výsledok bude stať za to!

zdroj:takprosto.cc

Back To Top