Dnes sme vám priniesli taký recept, ktorým ohúríte každého. Orechové cesto je aj samé veľmi chutné ale citrónový krém robí neobyčajným tento zákusok. Citrónový krém je veľmi zvláštný, pretože sa nepripravuje s mlieka ale so žĺtkov, preto je taký krémový a lahodný.
Prísady na orechové cesto:
- 4 bielka
- 150 g cukru
- 150 g mletých orechov
- 5 Pl hladkej múky
- 2 Pl sekaných orechov
- 1 prášok do pečiva
Prísady na kakaové cesto:
- 3 vajcia
- 150 g cukru
- 6 Pl vody
- 2 Pl kakaa
- 200 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
Prísady na krém:
- 2 žĺtky
- 150 g cukru
- 2 Pl hladkej múky
- šťava a kôra z jedného citróna
- 150 g masla
Na zdobenie:
- 2 Pl mletých orechov
Príprava:
Pripravíme si orechové cesto, bielka vyšľaháme so štipkou soli a pomali pridávame cukor. Musíme dostať tuhý lepkavý krém. Keď sme hotový pridáme mleté aj sekané orechy, múku a opatrne premiešame. Vylejeme na plech s rozmermi 25×35 cm a pečieme pri teplote 180°C približne 30-35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Pripravíme si kakové cesto:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, s bielkov si ušľaháme tuhý sneh a primiešame k žĺtkom. Múku zmiešame s kakaom a s práškom do pečiva a jemne zamiešame do vyšľahaných vajíčok. Vylejeme na plech s rozmermi 20×30 cm a pečieme pri 180°C 30-35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Pripravíme si krém:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista, pridáme šťavu a kôru s citróna, premiešame a nad parou uvaríme hustý krém. Keď je hustý necháme vychladnúť, ešte do vlažného krému pridáme maslo a dobre premiešame.
Poskladáme si zákusok:
Orechový plát si rozrežeme na dve rovnaké tenké časti, s kakaového cesta si odrežeme jeden teký plát (zvyšok nepoužijeme). Jeden orechový plát položíme na dosku, rovnomerne potrieme citrónovým krémom, položíme kakaový plát. Znovu natrieme citrónový krém a prekryjeme orechovým plátom. Zo zvyšným krémom potrieme vrch zákusku, posypeme mletými orechami a vložíme ho do chladničky na 2-3 hodiny, až potom krájáme. Dobrú chuť!