Pripravte si lahodný slivkový koláč, ktorý bude skvelým spestrením vášho všedného dňa. Ak použijete sladkú odrodu sliviek, nemusíte pridávať veľa cukru. Keď je koláč ešte horúci, plnka môže mať kyslú chuť, ale slivka po vychladnutí zosladne.
Ingrediencie
- 110 g zmäknutého masla
- 100 g cukru
- štipka soli
- 120 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 1 čl prášku do pečiva
- 9 sliviek
Na prípravu posýpky je potrebné zmiešať cukor a škoricu.
Postup
Maslo vopred vyberte z chladničky, aby zmäklo.
Nasypte do neho soľ, cukor a dôkladne šľahajte.
Pridajte po 1 vajci a zakaždým zmes dobre vyšľahajte mixérom.
Múku preosejte a zmiešajte ju s práškom do pečiva a za stáleho miešania pri nízkych otáčkach vymiešajte so zmesou.
Slivky nakrájajte na polovicu a odstráňte kôstky.
Formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie alebo potrite olejom a vysypte múkou. Pridajte cesto a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche.
Na vrch naukladajte slivky, rezom nahor a posypte cukrom a škoricou.
Pečte na 180 stupňoch asi 30 – 45 minút, ale pravidelne ho kontrolujte.
Je lepšie nechať koláč vo forme aj 20 minút po upečení, aby mierne vychladol. Potom ho vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Veľmi jemný, nadýchaný koláč s lákavou vôňou si určite zaslúži vašu pozornosť. Prajeme vám dobrú chuť!