Žehlička je ako nová a pritom má 10 rokov. Usadeniny BOLI PREČ za pár minút

Je ťažké si predstaviť svoj život bez žehličky.

Tento zázrak technológie nám pomáha vyzerať stále úhľadne upravene a každý rok sa aj tieto produkty stávajú dokonalejšími, čím sa výrazne zjednodušuje aj náš život.

Každý takýto spotrebič si vyžaduje starostlivosť a aj pri najopatrnejšom použití sa v priebehu času dokážu na žehličke vytvárať uhlíkové usadeniny a vodný kameň.

Ako teda vyčistiť žehliacu plochu v pohodlí domova?

S týmto problémom sa už stretli mnohí. Pravdepodobne ste skúsili rôzne prostriedky: od drahých chemikálií až po rady vášho okolia. Možno ste sa vďaka tomu dozvedeli, že nečistoty odstránite pomocou octu. Odvádza skvelú prácu na čerstvých aj starých usadeninách uhlíka. Je vhodný pre moderné modely s funkciou pary.

Na čistenie žehliacej plochy budete potrebovať:

  • ocot 9%
  • bavlnené vatové tampóny
  • rukavice na ochranu rúk pred kyselinou octovou

V kuchyni je takmer vždy k dispozícii stolový ocot. Dobre poslúži aj octová esencia. Keďže ide o koncentrát (70%), musí sa zriediť vodou v pomere 1:7.

Ako odstrániť čerstvé nečistoty

Väčšinu vecí je možné žehliť na jedno nastavenie teploty. Tenšie a jemnejšie látky si však vyžadujú špeciálny prístup.

Ak pred žehlením zabudnete nastaviť nižšie nastavenie teploty, tkanina sa jednoducho rozpustí. V tomto prípade sa nevyhnete prilepeným kúskom látky k žehliacej ploche. Ponúkame vám postup, ako sa ich zbaviť rýchlo a efektívne.

  1. Počkajte, kým žehlička mierne vychladne. Ak by bola horúca, ocot pri kontakte so žehliacou plochou spôsobí, že zacítite nepríjemné výpary a ich vdýchnutie by bolo nebezpečné pre vaše zdravie.
  2. Kým žehlička chladne, otvorte okno a vyvetrajte. Uistite sa, že v miestnosti nie sú žiadne domáce zvieratá ani deti.
  3. Nezabudnite na rukavice. Namočte vatový tampón do octu a potom ho priložte na znečistené miesto po dobu 30 sekúnd.

Nakoniec oblasť pretrite niečím suchým. Okamžite uvidíte, ako miznú všetky nečistoty. Ak je to potrebné, opakujte postup aj na ďalších miestach.

Túto metódu môžete použiť taktiež na odvápnenie otvorov v žehliacej ploche.

Ako odstrániť staré nečistoty

Ak žehličku nečistíte dlhší čas, začne po oblečení horšie kĺzať a zanechávať stopy. V takom prípade môžete použiť ten istý ocot a zopakujte krok č. 3 s tým rozdielom, že predĺžite čas na 1,5-2 minúty. Nezabudnite, že žehlička musí byť studená a okná otvorené.

Niekedy je žehlička príliš zanesená.

Ak sadza odmieta odísť, musíte žehličku mierne zahriať a po vypnutí postup zopakujte. Výsledok na seba nenechá dlho čakať.

Presvedčte sa, že najjednoduchšie metódy fungujú najlepšie. Po tomto vyčistení žehlička vyzerá ako nová. Nezabudnite ju pravidelne prepláchnuť aj zvnútra. Ako sa vy vysporiadaváte s uhlíkovými usadeninami?

Zdroj: sovkusom.ru
Back To Top