Tento mäkký a jemný koláč sa skladá z lineckého cesta a lahodného džemu. Môžete použiť akýkoľvek ovocný džem. Vrch môžete posypať napríklad mrveničkou so slivkami.
Ingrediencie
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 200 g cukru
- 560 g hladkej múky
- 310 g masla
- 1 čl sódy
- ½ čl octu
- Štipka soli
- 15 g vanilkového cukru
- 400 g jablkového džemu
Postup
- Všetky produkty by mali mať izbovú teplotu a maslo by malo byť dostatočne mäkké. Pripravte si ich aspoň hodinu pred samotnou prípravou.
- Zmäknuté maslo vyšľahajte so soľou, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte vajce, žĺtok a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvorí nadýchaná zmes.
- Pridajte sódu bikarbónu zmiešanú s octom a premiešajte. Pridajte preosiatu múku, vypracujte si cesto, zakryte ho potravinovou fóliou a dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Cesto rozdeľte na 2 časti. Každú časť rozvaľkajte na papieri na pečenie do obdĺžnikového tvaru s hrúbkou 8 – 10 mm. Preložte ich na plech, vložte do rúry vyhriatej na 240 stupňov a pečte 10-15 minút.
- Upečené cesto zbavte okrajov pomocou noža. Jednu vrstvu cesta potrite polovicou džemu a druhú položte na vrch. Potrite ju zvyšným džemom a posypte nadrobenými zvyškami odrezaných okrajov.
- Dezert vložte na niekoľko hodín do chladničky. Potom ho už len stačí narezať na jednotlivé kúsky.
Nájdite si čas a naplno si vychutnajte tento jednoduchý, no zároveň lahodný dezert s jablkovým džemom.
Zdroj: otozh.com.ua