Jednoduchý a finančne nenáročný dezert z detstva, ktorý si každý zamiluje

Tento mäkký a jemný koláč sa skladá z lineckého cesta a lahodného džemu. Môžete použiť akýkoľvek ovocný džem. Vrch môžete posypať napríklad mrveničkou so slivkami.

Ingrediencie

  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 200 g cukru
  • 560 g hladkej múky
  • 310 g masla
  • 1 čl sódy
  • ½ čl octu
  • Štipka soli
  • 15 g vanilkového cukru
  • 400 g jablkového džemu

 

Postup

  1. Všetky produkty by mali mať izbovú teplotu a maslo by malo byť dostatočne mäkké. Pripravte si ich aspoň hodinu pred samotnou prípravou.
  2. Zmäknuté maslo vyšľahajte so soľou, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte vajce, žĺtok a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvorí nadýchaná zmes.

  1. Pridajte sódu bikarbónu zmiešanú s octom a premiešajte. Pridajte preosiatu múku, vypracujte si cesto, zakryte ho potravinovou fóliou a dajte na 1 hodinu do chladničky.

  1. Cesto rozdeľte na 2 časti. Každú časť rozvaľkajte na papieri na pečenie do obdĺžnikového tvaru s hrúbkou 8 – 10 mm. Preložte ich na plech, vložte do rúry vyhriatej na 240 stupňov a pečte 10-15 minút.
  2. Upečené cesto zbavte okrajov pomocou noža. Jednu vrstvu cesta potrite polovicou džemu a druhú položte na vrch. Potrite ju zvyšným džemom a posypte nadrobenými zvyškami odrezaných okrajov.

  1. Dezert vložte na niekoľko hodín do chladničky. Potom ho už len stačí narezať na jednotlivé kúsky.

Nájdite si čas a naplno si vychutnajte tento jednoduchý, no zároveň lahodný dezert s jablkovým džemom.

 

Zdroj: otozh.com.ua