3 recepty na ľahké letné raňajky

Leto je obdobím, v ktorom je potrebné brať zvýšený ohľad na zdravé stravovanie. Vysoké teploty sú záťažou pre náš organizmus, je teda potrebné nájsť cesty, ako mu uľaviť. Jednou z nich sú zdravé ľahké raňajky. Kilá navyše pôjdu dole a zažiarite aj v plavkách.

Jogurt s granolou a lesným ovocím

Ak potrebujete raňajky, ktoré rýchlo strávite, ale zároveň doplníte veľa energie, jogurt s granolou a ovocím je skvelou voľbou. Najmä ak použijete nízkotučný jogurt, ide naozaj o kráľovnú ľahkých raňajok. Celý deň sa budete cítiť skvele. Ďalšie zložky v podobe granoly a ovocia vám navyše dodajú množstvo energie na celý deň aj v prípade dňa fyzicky náročného.

Pamätajte len na to, že už za 1 až 2 hodiny môžete opäť pocítiť hlad. Ak po týchto raňajkách vyrazíte na cesty, pamätajte na to, že by ste mali počítať s skorou desiatou.

Pre tieto raňajky budete potrebovať:

  • biely jogurt (najlepšie nízkotučný)
  • granolu (či už domácu, či kúpenú, radšej však bez obsahu čokolády)
  • čerstvé lesné alebo lyofilizované ovocie
  • sirup (napr. javorový) na dosladenie
  • podľa chuti škoricu alebo kakao
  • mätu či medovku na prevoňanie

Suroviny jednoducho naservírujte do sklenenej alebo keramickej misky. Najprv dáme vrstvu jogurtu, na ktorý príde granola a navrch ovocie a bylinka, aby všetko krásne bolo vidieť. Následne môžete zaliať sirupom alebo zaprášiť kakaom či škoricou podľa chuti.

S každou porciou si naberte ideálne kúsok z každej vrstvy a každej použitej suroviny.

Toast s avokádom a vajcom

Pečivo je u nás raňajkovou klasikou. Klasický rožok je ale veľmi tučný, a ak si dáte dva, v žalúdku ich budete mať až do obeda. Ak ho namažete maslom alebo paštétou, o ľahkých raňajkách nemožno hovoriť. Stačí ale pár drobných zmien a získate nutrične bohatý a pritom ľahký ranný pokrm.

Budete potrebovať (na 4 toasty):

  • celozrnný toastový chlieb (4 plátky)
  • 1 avokádo
  • 2 bio vajcia
  • lieskové oriešky
  • roztierateľný syr
  • šťavu z citróna
  • soľ, korenie

Chlieb dajte do hriankovača alebo ho opražte bez tuku na panvici. Toasty nechajte vychladnúť. Avokádo nakrájajte na plátky či kocky a potom vidličkou roztlačte. Pridajte vylisovanú šťavu z polovice menšieho citróna, krémový syr (Lučina, Philadelphia). Všetko dôkladne premiešajte, a pritom dochuťte soľou a korením.

Avokádovú nátierku namažte na toasty. Následne môžete posypať pokrájanými lieskovými orieškami.

Ovsená kaša s banánom

Ďalšie jednoduché raňajky plné energie zo sacharidov. Hlavnou zložkou je ovsená kaša. Potrebovať budete ovsené vločky (100 g), mlieko (150 ml) a vodu (150 ml).

Vločky dajte do vody a počkajte pár minút, až napučia a zmäknú, vodu pravdepodobne z väčšej časti vsiaknu. Potom dajte mlieko do hrnca (najlepšie s dvojitým dnom, kde sa nepripáli), pridajte vločky a priveďte do varu. Varte za stáleho miešania do zhustnutia. Kašu oslaďte cukrom, obľúbeným sirupom alebo medom (nemusíte veľa, banán je tiež sladký). Môžete pridať aj štipku soli.

Servírujte do misky s jedným banánom nakrájaným na plátky, pridať môžete aj kakao alebo škoricu.

Nie nadarmo sa hovorí, že raňajky sú základ dňa. Okrem toho, že by mala byť chutná, tak by mala byť predovšetkým zdravá a výživná. A to tieto tri jednoduché recepty rozhodne spĺňajú. Navyše ak si strážite váhu a svoj BMI index, môžeme tieto raňajky len odporučiť.

 

Zdroj obrázku: fahrwasser / stock.adobe.com