Ako sa zbaviť mravcov v skleníku? Záhradkár nám povedal overený trik

Medzi záhradkármi sú mravce považované za škodcov. Všadeprítomný hmyz infikuje korene rastlín, zoxiduje pôdu a infikuje ju škodlivými baktériami. Mravce sú okrem iného aj roznášači vošiek. Ak sa chcete zbaviť mravcov v skleníku rýchlo a bez poškodenia rastlín, musíte na to vynaložiť trochu úsilia.

Ponúkame vám jednoduché metódy, ktoré vám pomôžu zbaviť sa mravcov v skleníku. Nepotrebujete na to žiadne drahé prostriedky, ktoré si musíte kupovať v obchode. Všetko totiž máte v kuchyni alebo v lekárničke. Zostáva už iba prečítať si pokyny a aplikovať ich na postihnuté miesto. Výsledok vás prekvapí!

 

Ako sa zbaviť mravcov pomocou sódy

Nie každý vie, že tento prášok je užitočný aj v boji proti mravcom. Okrem toho, sóda nie je škodlivá pre pôdu a ani pre nadchádzajúcu úrodu.

Posypte ňou hriadky zasiahnuté mravcami, potom ich už len polejte prevarenou vodou. Tento postup môžete opakovať niekoľkokrát. Všetko záleží na počte hmyzu v skleníku.

 

Ako sa zbaviť mravcov kyselinou boritou

Kyselina boritá je obľúbený pomocník skúsených záhradníkov v boji proti mravcom. V práškovej forme však nie je dostatočne efektívna. Preto ju odporúčame zmiešať s cukrom alebo medom. Koniec koncov, hmyz má rád sladkosti.

Na prípravu suchej návnady pre mravce si zmiešajte 10 g kyseliny boritej so 100 g bežnej múky. Touto zmesou posypte postihnutú oblasť. Otrava by mala okamžite reagovať na škodcov.

Pre tekutú návnadu si zmiešajte 10 g kyseliny boritej s 1-2 lyžicami kryštálového cukru. Všetko zalejte 250 ml vriacej vody a premiešajte. Rozlejte si roztok do malých misiek a umiestnite ich na postihnuté miesta.

 

Korenie na mravce

list, mravecPexels

Aby ste sa zbavili mravcov, nemusíte ich vyhubiť. Ochráňte hriadky korenistými rastlinami. Hmyz nemôže zniesť štipľavý zápach, takže obíde vašu záhradu širokým oblúkom.

Po prvé, môžete si okolo plodiny nasadiť petržlen, kôpor alebo mätu piepornú. Ďalším bezpečným spôsobom je vysadiť na miesta, kde sa mravce najviac vyskytujú, palinu alebo levanduľu.

V boji proti mravcom vám pomôže aj ostré korenie. Na zasiahnuté miesta nasypte červenú mletú papriku prípadne čierne mleté korenie.

chrobák, dorbný, listPexels

Najhumánnejším spôsobom, ako sa zbaviť mravcov, je zhromaždiť ich do lopaty a presunúť ich ďalej od skleníka. Ale ak je na vašej záhrade vybudované mravenisko mravec, jeho obyvateľov budete stretávať častejšie, ako by ste chceli. V takom prípade môžete buď zničiť ich domov, alebo sa pred nimi chrániť všetkými vyššie uvedenými metódami. Veľa šťastia v boji!