Nadýchané Moravské koláče. Sú čerstvé aj 5 dní no zjedia sa hneď. Milujú ich všetci

Suroviny:
60 dkg polohrubej múky
kôra z 1 citróna
6 dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
štipka soli
18 dkg Palmarínu
2 vajíčka
1,5 dl mlieka

Kvások:
1 dl mlieka
3 dkg droždia, trošku viac ako polovicu kocky
1 ČL cukru
Potrieť: 1 vajíčko,1 ČL cukru, 2 ČL vody

Náplň:
25 dkg mäkkého tvarohu
25 dkg hrudkovitého tvarohu
4 PL kryštálového cukru
2 ks vanilkový cukor
ovocie

Postup:
Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť. Vykysnutý pridáme k ostatným surovinám a vymiesime cesto. Zvláštnosťou je, že ho nedáme vykysnúť ako obvykle,ale dáme ho na dve hodiny do chladničky Tam pekne nakysne.Potom ho vyberieme, vyvaľkáme na plát 40 x 40 cm a pohárom vykrojíme kolieska o priemere 8 cm. Zvyšky spojíme do buchtičky a necháme nakysnúť.


Do vykrojených koliesok silnejšie zatlačíme dnom menšieho pohára a kolieska preložíme na plech, vystlaný papierom. Necháme ich podkysnúť asi 40 minút. Potom okraje koliesok potrieme rozšľahaným vajíčkom,do ktorého pridáme cukor a vodu. Do prostriedku dáme plnku a na ňu môžeme dať čerstvé drobné ovocie.Ja som dala zavárané čučoriedky.

Môžeme posypať škoricovým cukrom , ja som posypala trsteným
Pečieme pri 180 °C asi 10 minút.
Z tejto dávky vyjde 30 kúskov. 25 kúskov z obdĺžnika a 5 kúskov zo zbytku.

Back To Top