Izbové rastliny s liečivými vlastnosťami. Majte ich v celom dome

Starostlivosť o izbové rastliny sa dá v niektorých prípadoch považovať za hotovú vedu. Ale okrem estetického potešenia majú mnohé z nich aj praktickú hodnotu. Určite vás bude zaujímať, ktoré izbové rastliny vám zlepšia zdravie a potešia vašu dušu.

Každý vie, že mnohé izbové rastliny sú schopné očistiť vzduch od škodlivých látok a oxidu uhličitého a naplniť ho kyslíkom. Ale to nie je všetko. Dnes vám prezradíme niečo o izbových rastlinách, z ktorých má úžitok aj človek.

 

Difenbachia

диффенбахия

Táto krásna rastlina s ohromujúcimi širokými pruhovanými listami pochádza z Južnej Ameriky. V byte sa stane nevyhnutným čističom vzduchu: nielenže chráni miestnosť pred prachom a niektorými škodlivými chemickými prvkami, ale tiež nasycuje vzduch ozónom a reguluje vlhkosť miestnosti. Stačí ju umiestniť do miestnosti, kde sú okná orientované na cestu a poradia si so znečisteným ovzduším.

Mali by ste si však dať pozor, pretože šťava z difenbachie je pre ľudí a zvieratá jedovatá: ak pracujete napríklad s odrezkami, bez rukavíc, môže si spôsobiť vážne popáleniny. A ak máte doma deti alebo domáce zvieratá, ktoré môže lákať táto krásna rastlinu, je lepšie, ak umiestnite kvetináč na neprístupné miesto alebo sa s rastlinkou na istý čas rozlúčite.

 

Dracena

драцена

Dracena sa dnes považuje za jednu z najpopulárnejších izbových rastlín. To všetko vďaka úžasnému exotickému vzhľadu a nekomplikovanej starostlivosti, ktorú si vyžaduje. Bola privezená z juhovýchodnej Ázie a subtropickej Afriky. Táto rastlina absorbuje oxid uhličitý a uvoľňuje zo seba kyslík. Dokáže neutralizovať elektromagnetické žiarenie, ktoré sa hromadí v dôsledku používania rôznych technológií.

Okrem toho, v krajinách, odkiaľ pochádza, sa verí, že vnáša do domu dobrú energiu, pohodu, vzájomné porozumenie a rodinné teplo.

Kvetináč s touto rastlinou udržujte mimo dosahu detí a domácich rastlín. Nie je toxická, ale môže spôsobiť miernu otravu jedlom. Mnohí sa boja alergickej reakcie, no zbytočne: alergiu môže vyvolať iba prach nahromadený na jej dlhých listoch. V samotnej rastline nie sú žiadne alergény.

 

Kaktus

кактус

V modernom svete, kde je každý veľmi zaneprázdnený, sa kaktus stáva čoraz populárnejšou rastlinou, pretože starostlivosť o neho je len  minimálna. Okrem toho, robia vynikajúcu prácu – absorbujúcu elektromagnetické žiarenie napríklad z mobilných zariadení. Preto ho môžete najčastejšie vidieť v kancelárii v blízkosti monitora počítača. Ďalšou výhodou tejto pichľavej rastliny je schopnosť absorbovať zlú energiu a prispievať k aktivácii duševnej činnosti.

 

Pelargónia

пеларгония

Veľmi krásna rastlina, ktorá priťahuje pozornosť vďaka jej pekným kvetom. Rovnako ako mnoho iných exotických rastlín, aj pelargónia sa k nám dostala z Afriky a dnes sa nachádza takmer v každej domácnosti

Využitie tejto rastliny v miestnosti spočíva v tom, že uvoľňuje fytoncídy – prchavé aromatické látky, ktoré brzdia proces rozmnožovania mikróbov a plesní.

 

Zelenec

хлорофитум

Je to veľmi krásna rastlina s dlhými listami. Zelenec je vynikajúci biofilter: rovnako ako špongia, aj ona absorbuje škodlivé látky, ktoré sa hromadia vo vzduchu. Dokonca sa hovorí, že ak dobre rastie, mali by ste venovať pozornosť znečisteniu v tejto izbe. Rastline sa najlepšie darí v miestnostiach, kde sú okná nasmerované na cestu alebo do kuchyne, kde je vždy veľa prchavých látok pri príprave pokrmov.

Okrem toho, rastlina pôsobí ako dokonalý zvlhčovač vzduchu. Zelenec navyše analyzuje vlhkosť okolitého vzduchu a určuje, koľko vlhkosti má zo seba vydať.

 

Kalanchoa

каланхое

Ide o populárnu izbovú rastlinu s peknými listami a kvetmi. Šťava z nej sa používa v tradičnej medicíne. Prípravky na báze tejto rastliny pomáhajú pri ochoreniach očí, ako je zápal očných viečok, zápal očných spojiviek, zápal očnej rohovky. Používa sa tiež na prevenciu a liečbu zápalu stredného ucha, angíny, chrípky alebo SARS. Šťava z kalachoe tiež pomáha s rôznymi dermatologickými chorobami. Z listov rastliny si môžete urobiť tinktúry, mastičky čo rôzne extrakty.

Teraz, keď ste sa dozvedeli o liečivých vlastnostiach izbových rastlín, budete sa na svoje kvetináče pozerať z úplne novej perspektívy.

 

zdroj: sovkusom.ru

Back To Top