Zažltnuté vankúše som vždy vyhadzovala. Kamoška mi poradila trik, aby boli snehobiele ako z rozprávky. FUNGUJE TO OKAMŽITE

Už odmalička nás učili, ustlať si posteľ hneď po zobudení a nečakať s tým do večera, keď už to bude zbytočné. Je to však chyba!

V každej posteli žijú v na posteľnej bielizni všakovaké roztoče. Spôsobujú rôzne kožné ochorenia, alergie, zápaly dýchacích ciest či astmu. Prevzdušnenou a vysušenou bielizňou na spanie sa toho dokážete zbaviť.

как постирать подушку

Je dôležité, aby ste mali čisté vankúše, plachty aj prikrývky. Vo vankúši sa môže nachádzať skutočné peklo, v ktorom žije obrovské množstvo mikroorganizmov prechádzajúcich po malých čiastočkách do našej pokožky.

Vyprať vankúš nie je nič nezvyčajné, stačí dodržovať základné pravidlá. Čerstvá posteľná bielizeň je zárukou zdravia a kvalitného spánku.

как постирать подушку фото

Ako vyprať vankúš?

Z kedysi bieleho vankúša je teraz farba zožltnutého banánu a vôbec sa to nezlepšuje. Niektoré sa sfarbia do žlta, pretože ich ovplyvňuje pot a odumreté kožné bunky, ktoré sú schopné dostať sa aj cez obliečky! Na to, aby bol vankúš čistý, musíte ho 2x do roka.

Potrebujete

  • 1 šálka pracieho prášku
  • 1 šálka prostriedku na umývanie riadu
  • 1 šálka bielidla
  • 1/2 šálky prášku bórax

Čo robiť?

  1. Pozrite sa, či je vankúš perový alebo syntetický. Pozrite sa na štítok. Môže sa na ňom nachádzať návod, ako ho prať v práčke. Vo všeobecnosti platí, že všetky vankúš sú vhodné na pranie v práčke. Problém sa vyskytne vtedy, ak je vankúš naplnený pohánkovými šupkami.
  2. Odstráňte z neho obliečku a pridajte do práčky vyššie uvedené ingrediencie. как стирать подушки
  3. Zapnite si práčku s horúcou teplotou prania, ako to je uvedené pri návode vankúša. Ak nemá žiaden štítok, zvoľte pranie s priemernou teplotou. Odporúčame vypnúť odstreďovanie! Po vypraní vankúš vyžmýkajte rukami a zabaľte ho uteráka, aby vsiakol prebytočnú vlhkosť. Ďalej ho vysušte horizontálne, napríklad na šnúre alebo v sušičke.
  4. Už čoskoro bude vyzerať ako nový!

Ako sušiť vankúš?

Aby vankúš nestratil po vypraní svoj obsah, vložte do práčky pár tenisových loptičiek. Tento trik ochráni vankúš pred tvorením škaredých hrudiek a poškodením.

Ak sa náplň poškodí, je nutné vankúš vypárať ponaprávať ju vlastnými rukami a opäť ho zašiť. Mimochodom, takýmto spôsobom sa perú aj perové bundy na zimu.

как сушить подушки

Odporúča sa vankúš nechať sušiť na slnku alebo aspoň na radiátore.

как сушить подушки

Ako prať perové vankúše?

Zbožňujeme ich vďaka skvelej mäkkosti a faktu, že náplň sa nezbíja do malých chuchvalcov.

как сушить подушки

Potrebujete

  • Niekoľko metrov gázy
  • Prací prostriedok na vlnenú tkaninu
  • Teplú vodu
  • Aviváž
  • Nové obliečky

как сушить подушки

Postup

  1. Vytvorte si z gázy 3 vrecia z niekoľkých vrstiev. Odstráňte obliečku a vankúš rozpárajte a vytiahnite z neho perie.
  2. To si rozdeľte do 3 častí a rozložte ho do 3 gázových vrecúšok. Vrecká zašite a zaviažte niťou.
  3. Vložte ich na dno teplej vody s prípravkom na pranie vlny.
  4. Vrecká dobre preplákajte – počas posedného plákania pridajte zmäkčovač vody.
  5. Dôkladne vrecká vyžmýkajte. V zime ich sušte na radiátore a v lete najlepšie na slnku. Raz za čas ich obráťte, aby sa dokázali úplne vysušiť.
  6. Keď je perie úplne suché, rozprestrite na zem plachtu, opatrne vyberte perie z vrecúšok a premiestnite ich do nového vankúša.
  7. Zašite ho a naneste na neho čistú obliečku.

как сушить подушки

Samozrejme, jednoduchšie by bolo vziať perové vankúše do čistiarne, ale táto metóda zachráni tých, ktorú ju v okolí nemajú.

как стирать подушки

Ak pridáte pár kvapiek esenciálneho oleja do vody na žehlenie, posteľná bielizeň bude voňať úžasne! Taktiež si môžete nakvapkať niekoľko kvapiek vášho obľúbeného oleja, napríklad levanduľového, na papierový obrúsok a vložíte ho pod plachtu. Garantujeme vám, že sa budete do postele tešiť ešte viac!

zdroj:takprosto.cc