Recept na 10 najlepších domácich polievok. Pripravíte ich hneď a zasýtia aj 10 ľudí

 

  1. Voňavá polievka s údeným kuracím mäsom a taveným syrom
  • 300 g údeného kuracieho stehna
  • 3 polievkové lyžice taveného syra (použijem syr Viola)
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • kôprovú vňať (na servírovanie)
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • rastlinný olej (na smaženie)

Stehno uvaríme, vyberieme ho z vývaru a oberieme mäso od kosti. Obraté mäso vrátime späť do vývaru.
Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky a nadrobno nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).
Cibuľu osmažíme dozlatista a pridáme do polievky.
Pridáme tavený syr.
Varíme na miernom ohni 15 – 20 minút prípadne dlhšie, kým polievka nebude hotová a syr sa úplne nerozpustí.
Pri podávaní posypeme najemno nakrájanou kôprovou vňaťou alebo inou chutnou bylinkou.
Dobrú chuť!

  1. Hrášková polievka s poľovníckymi klobásami a syrom
  • 1 pohár hrachu
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 5 poľovníckych klobás
  • 1 tavený syr (prípadne 2 polievkové lyžice)
  • ľubovoľné bylinky
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • rastlinný olej (na smaženie)
  • odhadované množstvo – 3 l

Hrach namočíme do vody na 2 hodiny alebo na noc.
Do vriacej osolenej vody pridáme hrach, varíme približne 30 minút, pričom neustále odstraňujeme penu, pridáme zemiaky.
Pripravíme opraženú zeleninu; Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame nadrobno), opražíme takmer do mäkka, pridáme nakrájané kolieska klobásky.
K hrachu a zemiakom vložíme osmaženú zeleninu, pridáme tiež tavený syr a varíme až pokiaľ sa syr úplne nerozpustí, pri podávaní posypeme bylinkami.
Dobrú chuť!!!

  1. Hrášková polievka s kuraťom a hríbmi
  • 300 g kuracích pŕs
  • 150 g hríbov (použijem šampiňóny)
  • pol pohára hrachu (namočeného cez noc vo vode)
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 1 čajovú lyžičku horčice
  • kurkumu – na špičku čajovej lyžičky (prípadne viac podľa chuti, pre výraznejšiu žltú farbu)
  • rastlinný olej na smaženie
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • bylinky – na servírovanie

Hrach varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vriacej vode. Varíme minimálne 30 minút.
Prsia nakrájame na malé kúsky.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru k hrášku a mäsu, povaríme aspoň 15 minút.
Pripravíme opraženú zeleninu; Mrkvu nastrúhame na strúhadle (alebo nakrájame na malé kúsky), cibuľu nakrájame na malé kocky. Opražíme zeleninu dočervena, pridáme hríby, horčicu a dusíme na miernom plameni približne 5 minút.
Vložíme hotovú opraženú zeleninu do vývaru, pridáme kurkumu, soľ a korenie.
Polievku varíme ešte približne 10 minút, odstavíme a necháme postáť.
Pri servírovaní posypeme čerstvými bylinkami.
Dobrú chuť!!

  1. „Charčo“ s kuracím mäsom 
  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 100 g ryže
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • menší zväzok byliniek
  • rastlinný olej (na smaženie)
  • odhadované množstvo – 3 litre

Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky.
Ryžu varíme spolu s kuracími prsiami v osolenej vode.
Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle (alebo nakrájame na kolieska).
Cibuľu nakrájame na malé kocky.
Mrkvu a cibuľu opražíme, pridáme paradajkový pretlak, pretlačený cesnak, nadrobno nakrájané bylinky a necháme trochu podusiť.
Pridáme do polievky opraženú zeleninu, posolíme, okoreníme.
Keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť.
Pri podávaní posypeme polievku bylinkami.
Dobrú chuť!!!

  1. Paradajková polievka s mäsovými knedličkami a cícerom
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 pohár cíceru (namočeného predtým vo vode)
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšiu sladkú papriku
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • rastlinný olej (na smaženie)
  • soľ a korenie (podľa chuti)

Odhadované množstvo – 4 litre
Cícer uvaríme v osolenej vode do mäkka.
Z mletého mäsa vymodelujeme menšie knedličky a pridáme ich k cíceru.
Pripravíme opraženú zeleninu; Cibuľu a mrkvu nakrájame na malé kocky a opražíme. Pridáme nadrobno nakrájanú sladkú papriku a cesnak s paradajkovým pretlakom, podusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút (pravidelne miešame, aby neprihorelo).
Opraženú zeleninu pridáme k varenému cíceru a knedličkám. Pridáme zemiaky nastrúhané na veľkom strúhadle, posolíme, okoreníme, keď polievka zovrie, podusíme ju ešte na miernom ohni približne 20 minút, potom odstavíme a necháme ju 10 minút postáť.
Pri podávaní posypeme bylinkami.
Dobrú chuť!!

  1. Soľanka po „sibírsky“ s hríbmi
  • 300 g hovädzieho mäsa
  • 200 g údenej klobásy
  • 200 g šunky
  • 1 cibuľu
  • 200 g hríbov (použijem vopred uvarené podpňovky)
  • 2 kvasené uhorky
  • 150 g odkôstkovaných olív
  • 2 paradajky
  • 2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • rastlinný olej (na smaženie)
  • 1 citrón

Odhadované množstvo 3 – 3,5 litra.
V osolenej vode pripravíme vývar z hovädzieho mäsa, mäso vyberieme, nakrájame na menšie kúsky a hneď vložíme späť do hrnca spolu s hríbmi. Okoreníme.
Pripravíme opraženú zeleninu; Cibuľu nakrájame, opražíme dozlatista, pridáme nakrájanú šunku a údenú klobásu, všetko spolu pražíme približne 5 minút, pridáme nakrájané paradajky bez šupky a paradajkový pretlak, dusíme pod pokrievkou na miernom ohni približne 10 minút.
Opraženú zeleninu vložíme do hovädzieho vývaru, pridáme nakrájané uhorky a olivy, necháme zovrieť, odstavíme a necháme soľanku postáť približne 20 minút.
Pri podávaní každý tanier ozdobíme plátkom citróna.
Výborné s kyslou smotanou a podrvenými bylinkami.
Dobrú chuť!!

  1. Kuracia polievka so syrovými knedličkami a zeleným hráškom
  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 mrkvu
  • 3 zemiaky
  • za menšiu hrsť hrášku (použijem čerstvý)
  • 1 cibuľu
  • 50 g syra
  • 1 vajce
  • 4 polievkové lyžice múky (môže byť aj viac alebo menej, závisí od druhu múky)
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • Rastlinný olej (na smaženie)

V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, mäso odkostíme, pokrájame a vrátime hneď späť do vývaru.
Zemiaky nakrájame na kocky a vložíme do vývaru.
Pripravíme opraženú zeleninu; Opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájanú mrkvu (alebo nastrúhanú na strúhadle).
Opraženú zeleninu vložíme do polievky, osolíme, okoreníme a varíme až kým nebude polievka takmer hotová.
Pripravíme syrové halušky; Syr nastrúhame nadrobno na strúhadle, pridáme vajce, zamiešame a postupne pridávame malé porcie múky, zamiesime tak, aby sa cesto jemne lepilo na ruky a vymodelujeme z neho menšie guľky.
Halušky pridáme spolu so zeleným hráškom do polievky a varíme ešte približne 10 minút, zakryjeme pokrievkou a necháme postáť približne 5 minút.
Dobrú chuť!!

  1. Kuracia polievka s vajcovými palacinkovými rezancami
  • 300 g kuracích pŕs
  • 3 vajcia
  • 1 mrkvu
  • 1 cibuľu
  • 2 zemiaky
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • rastlinný olej (na smaženie)

V osolenej vode uvaríme vývar z kuracích pŕs, nakrájame prsia na menšie kúsky a vložíme ich späť do vývaru.
Pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky.
Pripravíme osmaženú zeleninu; Mrkvu nastrúhame na veľkom strúhadle a cibuľu nakrájame ma maličké kocky, osmažíme.
Osmaženú zeleninu vložíme do polievky a povaríme približne 15 minút.
Vajcia osolíme, okoreníme a vyšľaháme. Opečieme ich z oboch strán ako palacinky (3 vajcia na tri palacinky).
Vaječné palacinky necháme zľahka vychladnúť nakrájame ich na pásy, vložíme do polievky, keď polievka zovrie, odstavíme ju a necháme približne 10 minút postáť.
Posypeme rozdrvenými bylinkami a servírujeme.
Dobrú chuť!!!

  1. Fínska polievka s lososom a smotanou
  • 300 g polievkovej zmesi z lososa (hlavy, chrbty, chvosty)
  • 300 g lososového filé
  • 3 zemiaky
  • 1 mrkvu
  • 2 cibule
  • 1 pohár sladkej smotany
  • soľ a korenie (podľa chuti)

Odhadované množstvo – 3 l.
Polievkovú zmes varíme cibuľou v celku, keď začne vrieť postupne zbierame penu.
Zmes vyberieme z vývaru.
Vývar precedíme, vrátime na sporák, keď zovrie pridáme zemiaky nakrájané na malé kocky, nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu.
Keď vývar zovrie, pridáme nakrájaného lososa, posolíme, okoreníme.
Varíme približne 20 minút, pričom neustále zbierame penu.
Nakoniec doň nalejeme smotanu, necháme zovrieť, odstavíme z ohňa a necháme 20 minút postáť.
Dobrú chuť!!

  1. Šurpa z hovädzieho mäsa


Šurpa je východná, hustá polievka a veľmi mastná polievka. Najlepšie sa varí v kotli. Treba pri tom použiť mäso s kosťou kvôli sýtejšej chuti. Vznikne tak výborná polievka. Našla som mnoho receptov, no zvolila som si tento a neoľutovala som.

  • 800 g hovädzieho mäsa s kosťou alebo odkosteného mäsa a rebier
  • 2 cibule
  • 3 paradajky očistené od šupky
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 sladké papriky (rôznej farby)
  • 6 – 7 zemiakov
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 čili papričku
  • 1 kopcovitú polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
  • bylinky – petržlenová vňať, koriander (podľa chuti)
  • rastlinný olej (na smaženie)
  • soľ a korenie (podľa chuti)

Odhadované množstvo – 5 litrov
Mäso umyjeme, nakrájame na stredne veľké kúsky a osmažíme priamo v kotli (ak nemáte kotol, možno mäso pripraviť v multifunkčnom hrnci alebo oddelene osmažiť na panvici) osmažíme ho z oboch strán na silnom ohni, pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a cibuľu nakrájanú na mesiačiky, všetko spolu podusíme až kým zelenina nezmäkne. Podlejeme vodou a dusíme približne hodinu (nezabúdame zbierať penu). Zatiaľ očistíme zemiaky a sladkú papriku (čili ešte chytať nemusíme). Čas ubehol, treba pridať aj zvyšnú zeleninu. Zemiaky, sladkú papriku a paradajky nakrájame na väčšie kusy a vložíme do vývaru, nezabudneme posoliť a okoreniť rôznymi druhmi korenia, necháme zovrieť, pridáme paradajkový pretlak, nakrájaný cesnak a celú čili papričku (nekrájame). Zakryjeme pokrievkou, znížime plameň na minimum, aby polievka zľahka vrela a necháme ju hodinu povariť. Potom vyberieme čili papričku, posypeme bylinkami a varíme ešte približne 5 minút. Pri servírovaní si milovníci pikantnejších jedál môžu nakrájať vyvarenú čili papričku priamo do svojho taniera (samozrejme nepoužijeme naraz celú papričku). Podávame posypané bylinkami. Dobrú chuť!!!

Zdroj: justcoolidea.ru

Back To Top