Tajomstvo starých mám na najlepší domáci vývar. Druhé jedlo ani robiť nemusíte

Vývar je neoddeliteľnou súčasťou takmer každej kuchyne. Vývary sú často základnými ingredienciami jedál, no konzumujeme ich aj ako samostatný pokrm. Výsledná chuť takéhoto vývaru je preto veľmi dôležitá.

Prezradíme vám niekoľko tajomstiev o tom, ako správne pripraviť vývar tak, aby bol ešte chutnejší a zdravší. Taktiež sa dozviete, ako ho skladovať, aby si zachoval svoje unikátne vlastnosti.

Vložte mäso do studenej vody

Ak namočíte mäso do vriacej vody, naruší to prirodzené uvoľňovanie chutí. Z kostí sa počas varenia vylučuje užitočný kolagén a vôňa. Do osolenej studenej vody vložte mäso a až potom zapnite malý plameň.

мясо в холодную воду

Pridajte zeleninu

Univerzálny vývar je samozrejme pripravený tak, aby bol vhodný na všetko. Preto sa do neho spravidla nepridávajú koreniny a iné prísady než mäso. Ak však viete, ako budete vývar používať aj v budúcnosti, môžete si v ňom uvariť zeleninu. Dodajú mu špecifickú vôňu a chuť. Soľ, korenie, bobkový list a zelenina ako zeler, cibuľa a mrkva sú najlepšou voľbou.

овощи в бульоне

Je to všetko o kostiach

Charakteristická chuťová aróma v mäsovom vývare nie je kvôli samotnému mäsu, ale jeho kostiam. Preto by ste mali mäso s kosťami variť najmenej počas prvých 30 – 40 minút, až kým budúcemu vývaru nedodajú potrebnú chuť. Potom môžete jednoduchým spôsobom oddeliť mäso od kosti a vrátiť ho naspäť do hrnca, aby sa uvarilo.

мясо для бульона

Najskôr ho osmažte

Skúste si kosti osmažiť ešte pred tým, ako ich umiestnite do vývaru. Skaramelizujú a dodajú vášmu vývaru charakteristickú príjemnú arómu. V rámci prípravy kuracieho vývaru si mäso najprv osmažte s cibuľou a mrkvou, čo dodá vývaru skvelú aróma a farbu.

обжаревание мясо для бульона

Vývar na vývare

Chuť a aróma dvojitých vývarov sú jedinečné, musíte však presne vedieť, aký výsledok chcete dosiahnuť. Proces prípravy dvojitého vývaru ukazuje zručnosti kuchára, takže musíte byť trpezliví a nebáť sa zaexperimentovať v kuchyni.

Бульон на бульоне

Skúšajte s rozumom

V posledných 10 minútach varu pridajte pár kvapiek rybej omáčky, aby ste vytvorili chuť podobnú japonskej kuchyni.

бульон с рыбным соусом

Druhý alebo prvý vývar?

Mnohí nepoužívajú prvý vývar, zlejú ho a pripravia si druhý. Z tohto dôvodu sa stráca chuť a užitočné vlastnosti získané počas varenia prvého vývaru. Voda nie je nutné meniť, stačí odstrániť penu s kúskami kostí a mäsa, ktoré obsahujú nadbytočné bielkoviny.

нужно ли сливать первый бульон

Precedenie vývaru

Často nestačí len odstrániť penu z vývaru, pretože stále bude obsahovať kúsky mäsa alebo kostí. V takýchto prípadoch vývar preceďte cez niekoľko vrstiev gázy.

Процедите бульон

Správne vychladenie

Je veľmi dôležité ochladiť vývar skôr, ako sa v ňom vytvoria škodlivé baktérie. Vložte hrniec do ľadového kúpeľa a miešajte, kým teplota neklesne na 5 ° C. Potom môžete vývar bezpečne vložiť do chladničky.

как охладить бульон

Skladovanie

Je dôležité pamätať na to, že vývar sa môže uchovávať v chladničke v uzavretých nádobách nie dlhšie ako týždeň, ak je správne vychladený. Skladovateľnosť vývaru môžete predĺžiť, ak ho zmrazíte do formičiek na ľad alebo vo vzduchotesnej nádobe. Potom môžete použiť vývar na výrobu omáčok, guľášov alebo iných pokrmov.

как хранить правильно

Často sa stáva, že mnohé gazdinky používajú rovnaké ingrediencie na výrobu tej istej polievky, no v konečnom výsledku bude vždy chutiť odlišne. Tieto tajomstvá vám pomôžu pripraviť najchutnejší vývar, ktorý bude najlepším základom pre vaše jedlá.

Podeľte sa o svoje tajomstvá prípravy vývaru v komentároch!

 

zdroj:sovkusom.ru

Back To Top