Aj bývanie má svoje trendy. Čo sa teraz doma nosí?

Módne trendy v bývaní nie sú také výrazné ako v prípade oblečenia, ale keď chcete kráčať s módou, každý rok si bývanie môžete osviežiť niečím novým. Vymeňte doplnky. Alebo vytvorte niečo vlastné. Doplnky v duchu tradície a ručných prác majú tento rok zelenú. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, čo sa teraz doma nosí. Inšpirujte sa.

Foto: Dovido.sk

Prírodné materiály a motívy sú in

Nemyslíme tým len vždyzelené rastliny v kvetináčoch, aj keď, ani tie nesmú chýbať. Zamerajte sa na biofilný dizajn a stavte na prírodné materiály, drevo, kameň, prútie, ľan, či ratan. Prírodné motívy nájdu uplatnenie aj v doplnkoch. Na závesoch, vankúšoch, či obrazoch. Moderné tapety na stenu sú tiež príjemným spestrením. Netapetujte nimi celé steny od podlahy až po strop. Tapetu berte len ako bytový doplnok a nalepte ju len na jednu stenu alebo jej časť.

Príroda v pohodlí domova

S prírodou vás prepoja aj príjemné zemité a neutrálne farby. Pobyt v prírode má pozitívny vplyv na naše zdravie. Upokojuje a dodáva potrebnú energiu. Každý deň sa do prírody nedostanete, ale prírodné prvky, ktoré pri zariaďovaní použijete, vám pomôžu sa k nej každý deň minimálne priblížiť. Atmosféra, ktorú sa vám pomocou prírodných prvkov podarí vytvoriť je na nezaplatenie.

Foto: Dovido.sk

Farebný trend na oživenie

Nebojte sa nadčasové a neutrálne zemité farby oživiť. Tento rok hrá prím farba Very Peri namiešaná v laboratóriách americkej spoločnosti Pantone. Ide o kombináciu červenej a modrej prepojenej tak, aby vznikla zaujímavá fialová, ktorá je ešte neopozeraná. Jeden výraznejší Very Peri doplnok a trendy bývanie je na svete.

Tradície stále na výslní

Príroda úzko súvisí s tradíciou. Prejdite sa po starožitnostiach a bazároch. Vyberte si niečo, čo vám najviac pripomína prázdniny pri babke. Veľká lesklá skriňa so zaoblenými tvarmi, komoda s tradičným vyrezávaním, či truhlica s výraznými maľbami namiesto konferenčného stolíka. Nedokonalosti a nerovnosti materiálov sa nebojte. Tak to má byť. Sú súčasťou prírodnej štruktúry dreva a z každého kúsku nábytku robia originál.

Foto: Dovido.sk

Len nič nevyhadzujte

Udržateľnosť je stále prioritou aj v oblasti bývania. Zamerajte sa na kvalitné kúsky, ktoré niečo vydržia a starostlivosť o ne nie je náročná. Dajte nábytku, ktorý už doma máte druhú šancu. Renovujte a vytvorte si originál, ktorý v žiadnej inej domácnosti nenájdete. Stará zrenovovaná stolička môže nahradiť nočný stolík. Zo starých dosiek urobte nové police. Renovovanému nábytku nemusíte dať len nový vzhľad, ale aj funkčnosť. Čím menej odpadu pri modernizácii vášho bývania vznikne, tým lepšie. Chrániť životné prostredie môže každý. Vy tiež. 

Pridajte ruku k dielu

Na ručné práce sa zamerajte aj pri výbere doplnkov. Nemusí ich byť veľa. Tkaný koberec, vyšívané prestieranie, háčkovaný vankúšik. Vyrobte niečo vlastné a celé bývanie nadobudne inú hodnotu. Nekombinujte len farby, ale aj štruktúry.

Všade samé oblúky

Pri výbere sedacej súpravy popustite uzdu fantázii a stavte na zaoblené tvary. Je to netradičné a zaujímavé zároveň. Skúste v domácnosti čo najviac hrán nahradiť oblúkmi. Nemusíte hneď meniť celý nábytok. Kreslo ušiak, hojdacie ratanové kreslo, taburetka, či zaoblené bytové doplnky rôzneho druhu. Začnite niečim menším a uvidíte, ako sa to vyvinie.


Foto: Unsplash.com

Jeden priestor na viac použití

Ocitli sme sa v situácii, v ktorej potrebujeme jednu izbu rozdeliť na viac funkčných zón. Pracujeme z domu. Pracovný kútik si od ostatnej časti izby oddeľte deliacou stenou alebo paravánom, aby vás pri práci nič nerozptyľovalo. Dobré svetlo a pohodlné sedenie je v mini kancelárii veľmi dôležité. Strávite v nej minimálne osem pracovných hodín. Cvičenie v domácom prostredí je tiež oveľa populárnejšie. Priestor na cvičenie si vyhraďte tam, kde môžete pomôcky na cvičenie ľahko ukryť. Za stenu, či pod posteľ, aby ste nimi kúzlo domova narušili čo najmenej.

Back To Top