CHUTNÉ DOMÁCE Nakladané paradajky na zimu – zachovávajú si chuť aj vitamíny

Pre tých, ktorí si chcú nakladané paradajky vychutnať až do jari, je tento recept ako stvorený.

Ďalšou výhodou je jednoduchosť prípravy a možnosť pripravovať paradajky postupne, a nie vo veľkých dávkach.

Nebudete musieť stáť pri sporáku dlhé hodiny a všetky ingrediencie sú uvedené na jednu 3-litrovú nádobu.

Potrebujete

  • sušený kôpor
  • niekoľko vetvičiek petržlenovej vňate
  • 1 list chrenu strednej veľkosti
  • 2-5 strúčikov cesnaku
  • 2 listy čiernych ríbezlí
  • 1 hroznový list
  • 2 polievkové lyžice soli
  • 1 polievková lyžica horčičného prášku
  • pramenitá voda – na plnenie

Postup

Je dôležité mať na pamäti, že paradajky by nemali byť prezreté alebo by nemali mať praskliny.

Na dno pohára dajte nasekaný kôpor, chren, listy ríbezlí a časť petržlenovej vňate. Následne pridajte cesnak  – každý strúčik nakrájajte na polovicu. Potom poukladajte paradajky do polovice skla a pridajte zvyšnú petržlenovú vňať.

Po naplnení nádoby po vrch pridajte soľ.

Obsah nádoby zalejte studenou pramenitou vodou a zatvorte vekom. Každú nádobu s paradajkami niekoľkokrát dobre pretrepte. Je dôležité, aby bola soľ úplne rozpustená a rovnomerne rozložená vo vnútri.

Po rozpustení soli otvorte sklá a položte hroznový list na paradajky. Na vrch listu nasypte horčičný prášok.

Nemusíte čakať, kým sa horčica rozpustí. Znovu uzavrite paradajky nylonovými viečkami a vložte ich do pivnice na uskladnenie.

 

zdroj