Pre tých, ktorí si chcú nakladané paradajky vychutnať až do jari, je tento recept ako stvorený.
Ďalšou výhodou je jednoduchosť prípravy a možnosť pripravovať paradajky postupne, a nie vo veľkých dávkach.
Nebudete musieť stáť pri sporáku dlhé hodiny a všetky ingrediencie sú uvedené na jednu 3-litrovú nádobu.
Potrebujete
- sušený kôpor
- niekoľko vetvičiek petržlenovej vňate
- 1 list chrenu strednej veľkosti
- 2-5 strúčikov cesnaku
- 2 listy čiernych ríbezlí
- 1 hroznový list
- 2 polievkové lyžice soli
- 1 polievková lyžica horčičného prášku
- pramenitá voda – na plnenie
Postup
Je dôležité mať na pamäti, že paradajky by nemali byť prezreté alebo by nemali mať praskliny.
Na dno pohára dajte nasekaný kôpor, chren, listy ríbezlí a časť petržlenovej vňate. Následne pridajte cesnak – každý strúčik nakrájajte na polovicu. Potom poukladajte paradajky do polovice skla a pridajte zvyšnú petržlenovú vňať.
Po naplnení nádoby po vrch pridajte soľ.
Obsah nádoby zalejte studenou pramenitou vodou a zatvorte vekom. Každú nádobu s paradajkami niekoľkokrát dobre pretrepte. Je dôležité, aby bola soľ úplne rozpustená a rovnomerne rozložená vo vnútri.
Po rozpustení soli otvorte sklá a položte hroznový list na paradajky. Na vrch listu nasypte horčičný prášok.
Nemusíte čakať, kým sa horčica rozpustí. Znovu uzavrite paradajky nylonovými viečkami a vložte ich do pivnice na uskladnenie.