Vyskúšajte si tento recept na zavárané čerešne, ktoré si budete vychutnávať aj po niekoľkých mesiacoch od prípravy.
Ingrediencie:
- čerešne
- vriaca voda
Postup
Vložte čerešne do umytých skiel a naplňte ich až po okraj.
Uvarte si veľký hrniec vody, aby ste tým naplnili poháre. Nalejte vriacu vodu až po okraj a ihneď zakryte poháre viečkami.
Keď je všetko pripravené, prikryte ich teplou prikrývkou. Nechajte takto odstáť 20-30 minút. To im umožní dobre sa zahriať.
Keď zaváracie sklá vychladnú, položte na ne sitko. Ak takýto kryt nemáte, môžete si vziať bežný plastový kryt a urobiť si vlastné otvory.
Vypustite vodu z každej nádoby do hrnca. Túto tekutinu nevylievajte!
Pridajte ďalších 100 ml vody a dajte hrniec na plameň. Prikryte pokrievkou a nechajte zovrieť.
Do každej nádoby s čerešňami vložte pol lyžičky kyseliny citrónovej.
Keď voda v hrnci vrie, nalejte ju späť do pohárov.
Tentoraz zaváracie poháre uzavrite viečkom pomocou špeciálneho nástroja.
Pretočte to dnom nahor a opäť prikryte dekou. Po 24 hodinách sa dostatočne zahrejú a takto vám vydržia minimálne do zimy.