Ak aj vaša rodina obľubuje domáce sušienky, ponúkame vám recept, na ich rýchlu prípravu, ktorá vám nezaberie viac než 20 minút.
Budete na to potrebovať bežne dostupné ingrediencie, pomocou ktorých si vyrobíte dva druhy cesta, vďaka čomu vám vzniknú okulahodiace dobroty.
Ak nemáte doma tĺčik na mäso, môžete cesto dozdobiť aj inak. Najskôr rukou zatlačte čokoládové guľôčky a potom vytvorte pozdĺžne a priečne vzory pomocou bežného noža alebo vidličky.
Ingrediencie
- 1 vajce
- 40 ml slnečnicového oleja
- 280 g múky
- 1 pl kakaa
- 80 g práškového cukru
- 100 g masla
- ½ čl prášku do pečiva
Postup
Zmäknuté maslo vymiešajte s práškovým cukrom a štipkou soli do hladka.
Pridajte vajíčko a znova dobre premiešajte. Po pridaní oleja opäť všetko dôkladne premiešajte.
Pridajte múku a prášok do pečiva a premiešajte.
Vzniknutú zmes rozdeľte na dve časti (väčšiu a menšiu). Do tej, ktorá je menšia, preosejte kakao a zamiešajte.
Do čokoládovej zmesi pridajte múku a vymieste si vláčne cesto. Zabaľte ho do vrecka a vložte do chladničky.
Do svetlej zmesi pridajte múku a vymieste cesto. Vložte ho do vrecka a dajte na 15 minút do chladničky.
Svetlé cesto rozdeľte na 12 kúskov a z každého si vyvaľkajte guľu. To isté urobte s tmavým cestom.
Plech vysteľte papierom na pečenie a poukladajte naň svetlé guľôčky. Teraz zatlačte každú guľu pomocou pohára.
Na vrch poukladajte guľôčky z čokoládového cesta a pritlačte ich tĺčikom. Ak chcete, môžete biele cesto potrieť žĺtkom. Pečte 10-15 minút v rúre predhriatej na 180°C.
Množstvo múky potrebnej na prípravu dezertu sa môže líšiť. Zamerajte sa na konzistenciu cesta. Sušienky po vybratí z rúry nechajte vychladnúť na rošte a následne môžete podávať k čaju alebo ku káve!