Hydroizolácia: Najlepší spôsob, ak bojovať proti nebezpečným plesniam v kúpeľni

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú náklady na projekt renovácie alebo zariadenia kúpeľne, je určenie najlepších metód, ako zabrániť tvorbe plesní na strope a obkladoch. Pleseň je zákerná a keď sa prvýkrát objaví, ak ju nekontrolujete, môže viesť k mnohým škodám v celej kúpeľni a vo zvyšku vášho domova. Ľuďom so slabšou imunitou môže dokonca spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Nižšie je uvedených niekoľko základných metód, ktoré môžete použiť, aby ste tvorbe takto nebezpečných plesní zabránili a neohrozili vaše zdravie ani komfort a pohodlie bývania.

Hydroizolácia kúpeľne je základ

Najjednoduchším spôsobom, ako zabrániť prenikaniu plesní a vlhkosti do základov vašej kúpeľne, je kvalitná hydroizolácia počas počiatočných fáz rekonštrukcie tohto priestoru. To zahŕňa položenie najlepšej membrány, starostlivé inštalatérske práce a starostlivú inštaláciu dlaždíc. Bez všetkých týchto aspektov sa bude brániť šíreniu plesní z netesných potrubí veľmi ťažko.

Na takúto izoláciu proti vode a vlhkosti si vyberte tie najlepšie izolačné materiály, aby sa o váš komfort dokázali postarať čo najdlhšie. Profesionálna hydroizolácia kúpeľne vám zaručí dokonale čistí priestor bez plesní a ochráni štruktúru domu alebo bytu pred vodou a vlhkosťou.

Použitie škárovacej hmoty a farby odolnej voči plesniam

Aby bol efekt hydroizolácie čo najlepší, nezabudnite pri jej aplikácii a vykonávaní dokončovacích prác v kúpeľni použiť aj špeciálne škárovacie hmoty a farby odolné proti vode a vlhkosti.

V malých kúpeľniach, ktorým dominujú obľúbené sprchové kúty,  sa veľmi často vyskytnú chvíle, keď sú podmienky na dostatočné vetranie minimálne. V takomto prípade zohrávajú dôležitú úlohu farba steny a škárovacie hmoty odolné voči plesniam.

Náter na plochách, ktoré nie sú pokryté dlažbou, neprenikne vlhkosťou a plochy, ktoré sú obkladané, nebudú mať po niekoľkých rokoch škárovaciu hmotu pokrytú viditeľnou plesňou.

Inštalácia ventilátora do kúpeľne

Okrem toho, aby vaša kúpeľňa voňala čistotou, je ventilátor do kúpeľne nevyhnutný, aby sa zabránilo tvorbe plesní počas horúcich spŕch alebo v chladnejších mesiacoch. Ventilátor absorbuje všetku vznikajúcu kondenzáciu a odvádza ju cez šachtu von, takže vlhkosť nepreniká do stropu, farby alebo škárovacej hmoty v celej kúpeľni.

Ak máte pochybnosti o tom, či by ste mali investovať do dobrého kúpeľňového ventilátora, dôrazne vám odporúčame, aby ste tak urobili. Vaše problémy s plesňami a vlhkým priestorom v kúpeľni zmiznú.

Zdroj obrázka: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock.com

Back To Top