Cesta k zaručenej úspore? Poznanie teploty miestností vo vašom dome

Nie príliš príjemné správy avizujú, že po teplom lete sa budeme musieť v zime pripraviť na problematické vykurovanie priestorov za vyššie ceny energií. Možno ste ale nevedeli, že ušetriť peniaze aj čas môžete tým, že spoznáte správne teploty jednotlivých miestností v interiéri.

Prispôsobenie teploty používaniu a obsadzovaniu každej miestnosti vám umožní spojiť optimálny komfort a úsporu energie.

Aká je najlepšia teplota pre obytné priestory?

Aby ste ušetrili energiu a peniaze, nestačí si len kúpiť moderné elektrické zásuvky s termostatom, ale tiež vedieť, ktorá miestnosť akú teplotu potrebuje.

V obytných priestoroch, ako je obývacia izba alebo jedáleň, sa odporúča ideálna teplota 19 až 20°C. To je ideálna klíma pre miestnosť, kde trávime veľa neaktívneho času, napríklad pozeraním filmov alebo prácou v sede. Napriek tomu vnímaná teplota nie je pre každého rovnaká. Vykurovanie by sa tak malo prispôsobiť veku a zdravotnému stavu obyvateľov.

Pre starších ľudí, ktorí sú často citliví na chlad a náchylní na podchladenie, je komfortná teplota bližšie k 20-22°C. Pri posudzovaní tepelnej pohody každého človeka treba brať do úvahy aj mieru aktivity.

Udržiavanie teploty 19°C nestačí na to, aby ste sa v miestnosti cítili dobre. Tepelnú pohodu bývania môže ovplyvniť aj vlhkosť alebo prítomnosť prievanu. Vlhkosť zvyšuje pocit chladu a vzduch zaťažený vlhkosťou sa ťažšie zohrieva. Efektívna izolácia je preto nevyhnutná na šetrenie drahocenných stupňov a zlepšenie pocitu pohody v rôznych miestnostiach v dome.

A možno neuškodí ani to, ak si necháte vypracovať kompletnú analýzu elektrickej siete. Aj staré rozvody môžu predstavovať zvýšené náklady na domácnosť.

Ideálna teplota v spálni

Ak je teplota v spálni príliš vysoká, môže to znížiť kvalitu spánku a viesť k bolestiam hlavy. Preto sa odporúča v spálňach teplota nepresahujúca 17° C, aj 16°C je viac než dosť, ak máte kvalitnú perinu a miestnosť je dobre izolovaná.

V detskej izbe alebo izbe malého dieťaťa sa uistite, že teplota zostáva o niekoľko stupňov vyššia (medzi 18 a 20 °C). Regulácia telesnej teploty bábätka funguje správne až po niekoľkých mesiacoch a malé deti počas spánku často zhadzujú posteľnú bielizeň.

Špeciálny prípad kúpeľne

Kúpeľňa je jedinečná miestnosť. Väčšinu dňa je nepoužívaná, napriek tomu musí mať počas používania príjemnú teplotu. Odhaduje sa, že na to, aby ste sa cítili dobre, keď vyjdete z vane alebo sprchy, je potrebných 20 až 22 °C .

Aby ste predišli prudkému nárastu spotreby energie v tejto miestnosti, je najlepšie vybaviť vaše kúrenie dodatočným Smart ventilom s programovateľnými časmi vykurovania, aby sa kúrilo len v prípade potreby.

Ďalšou možnosťou, ak sa obávate, že vám bude zima, je rozhodnúť sa pre prídavný ohrievač alebo ohrievač uterákov, ktorý počas používania pridá do miestnosti niekoľko stupňov. Pred jeho umiestnením do tohto priestoru sa vám ale môže vyplatiť aj profesionálna garantovaná energetická služba, často odhaľujúca viaceré možné nedostatky stavby a rozvodov elektrickej energie.

A čo ostatné miestnosti v dome?

Nie je potrebné udržiavať nadmerné teplo vo vchode, toaletách, rôznych chodbách a priechodoch domu. Ak chcete obmedziť spotrebu energie bez rizika vychladnutia priľahlých miestností, obmedzte teplotu týchto priestorov na 17 °C . V sklade, špajzi alebo neobývanej miestnosti stačí aj 14°C.

Zdroj obrázka: Miljan Zivkovic/Shutterstock.com

Back To Top