Dokonalý rám pre vašu podlahu: Soklové a podlahové lišty

Podlahové lišty, hovorovo známe aj ako soklové lišty, tvoria prechod medzi podlahou a stenou. Dokonale a jednoducho orámujú vašu novú podlahu, rovnako ako rám obrazu oživí umelecké dielo na plátne. Tiež zakrývajú dilatačné škáry medzi stenou a podlahou, čím chránia stenu pred nečistotami alebo nárazmi. V mnohých prípadoch pod takéto lišty dokonca môžete efektne skryť nevzhľadné káble a iné nedokonalosti.

Rozmanitosť soklových a podlahových líšt je skvelá a obrovská. Sú dostupné v širokej škále farieb, materiálov a tvarov. Rovnako rozličnými spôsobmi ich môžete na stenu alebo k podlahe pripevniť.

Mnoho ľudí si volí soklové lišty vo farbe a materiáli tak, aby zodpovedali podlahe, ktorú položili. Soklová lišta môže v zásade pozostávať aj z rovnakého masívneho dreva ako masívna.

Ako dizajnový prvok si môžete zvoliť moderné soklové lišty, ktoré farebne kontrastujú s podlahou. Alebo môžete tvar a farbu líšt prispôsobiť izbovým dverám. Možných kombinácií a spôsobov existuje naozaj veľa.

Nepodceňujte rôznorodosť materiálov podlahových líšt

Existujú soklové lišty vyrobené z každého druhu dreva. Vyrobené z masívneho dreva a dyhované s masívnym dreveným jadrom sú špeciálne navrhnuté pre drevené podlahy a dyhované parkety. Takáto soklová lišta by mala mať jednotnú povrchovú úpravu s podlahou. To znamená, že napríklad naolejovaná podlaha by mala byť zakončená naolejovanými soklovými lištami. Prípadne si môžete vybrať napríklad biele soklové lišty – fóliované alebo lakované, ktoré zasa ladia s farbou steny. Hodia sa ku každému druhu dreva a každej podlahe. Pôsobia ako subtílny rám, ktorý zdvihne podlahu od steny a vďaka tomu vyzerá lepšie.

Pokiaľ ide o univerzálne podlahové lišty, ktoré spájajú jednotlivé podlahy alebo prechody rôznych podlahových krytín, v tomto prípade sa najčastejšie na výrobu používa hliník. Je pevný a dobre odoláva nárazom. A aby v priestore vašej novej podlahy tento materiál „nekričal“ môže byť potiahnutý špeciálnou dekoratívnou fóliou.

K dispozícii sú aj lišty vyrobené z HDF dosiek, korku a plastu. Výber materiálu však závisí od charakteru miestnosti a jej zaťaženia.

Ako lišty upevniť?

Aj v tomto prípade máte na výber z množstva rôznych možností. Mnohé podlahové lišty sú samolepiace. Soklové lišty sa dajú ale pripevniť aj skrutkami. Jednoduchšie riešenie je však použiť kvalitný tmel, ktorý slúži nielen ako tesnenie, ale aj dokonalé lepidlo. Stačí sa presvedčiť a s podlahovými či soklovými lištami si interiér vybaviť.

Zdroj obrázka: Stephen Plaster/Shutterstock.com