Budíte sa uprostred noci a nemôžete znova zaspať? Vyskúšajte týchto 6 vecí

Budíte sa uprostred noci a nemôžete už potom znova zaspať? Tu je 6 užitočných tipov, ako si dobre oddýchnuť a rýchlo zaspať uprostred noci bez toho, aby ste ohrozili svoj odpočinok a energiu na celý nasledujúci deň.

 

Tu je niekoľko užitočných rád, ako rýchlo zaspať.

Ochlaďte miestnosť a vyberte si kvalitné posteľné obliečky

Mnohí si myslia, že mať teplý a prívetivý domov môže podporiť odpočinok, ale naopak môže spánok narušiť, pretože príliš veľa tepla vysušuje sliznice. A nielen v zime sa o tom veľmi rýchlo presviedčame v praxi. Aj v lete nám vysoké teploty komplikujú pokojné spanie.

Optimálna teplota pre dobrú noc je 18 ° C alebo dokonca nižšia. Ak ste v príliš horúcej miestnosti, vaše telo nemôže vypúšťať prebytočné teplo a to znamená, že váš spánok bude narušený. Ochladenie miestnosti môžete v lete realizovať pomocou vetrania, tiež využívaním kvalitných posteľných obliečok z odolných a ľahkých materiálov. V zime zasa správnym nastavením teploty na termostate.

Prestaňte sa pozerať na hodiny

Ďalším tipom je vyhnúť sa kontrole hodiniek alebo, čo je ešte horšie, telefónu. Úzkosť z pohľadu na hodiny vás v skutočnosti spolu s modrými svetlami elektronických zariadení dokáže poriadne rozrušiť.

Vyskúšajte esenciálne oleje a aromaterapiu

Všetci vieme, že na dobrý spánok je ideálna tmavá a tichá miestnosť, pričom okrem zraku a sluchu môže zohrávať ústrednú úlohu aj čuch, ktorý nám pomáha relaxovať a spať. Najmä levanduľa, harmanček, bergamot, šalvia a mandarínka sú najlepšie esencie na podporu spánku, ktoré sa šíria v spálni.

Inštalujte na okná hrubšie závesy

Dnes sú opäť v móde a veľmi veľa ľudí si ich do priestoru vyberá aj pre dokonalé a jednoduché tepelno i zvukovo izolačné vlastnosti. Stačí v blízkosti okna zavesiť moderné závesy a váš interiér bude chránený pred svetlom, hlukom z ulice, hmyzom, ale aj teplom.

Pomôcť by mohla aj zvuková izolácia stien v byte

Veľkým a veľmi častým dôvodom našej nespavosti je hluk a naše uši citlivé na akékoľvek zvuky. Aj počas toho najhlbšieho spánku, ak nás nepríjemný zvuk prebudí, je opätovné zaspávanie problém. Aby ste sa tomu vyhli, oplatí sa popremýšľať nad kvalitnou zvukovou izoláciou stien v byte. Najmä v rušnom meste  toto riešenie určite oceníte.

 

Vzdajte alkoholu

Pohár alebo dva vína alebo dúšok či dva brandy sú pre mnohých rituálom pred spaním a môžu vám pomôcť zaspať, no môžu vám pokaziť kvalitu spánku. Dôvod? Alkohol zabraňuje tryptofánu, aminokyseline, ktorá nám pomáha spať, dostať sa do mozgu. Áno, alkohol má zvláštny účinok v tom, že uľahčuje zaspávanie, no v niektorých prípadoch sťažuje zotrvanie v spánku, čo ovplyvňuje kvalitu spánku.

 

Ak vás teda v noci niečo prebudí, popremýšľajte nad tým, či vám niektorý z nasledujúcich krokov nepomôže problém vyriešiť.

Zdroj obrázka: amenic181/Shutterstock.com

Back To Top