Jarabina je skoro všade, no dokáže pomôcť aj vám. Najviac pomôže v zdraví keď.

Plody jarabiny sa vďaka svojmu zloženiu často používajú v kozmeteológii, varení a medicíne. Obsahujú:

  • vitamíny A, C, E, B1, B2, PP, K
  • kyselinu listovú
  • flavonoidy
  • aminokyseliny
  • triesloviny
  • Kyselinu jablčnú
  • vitamín C

Bobule jarabiny sa často používajú v kozmeteológii vo forme prostriedkov proti starnutiu a hojeniu, ako aj vo forme lekárskej kozmetiky.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému botanika, horských popol, jarabina ovocie                                                            Pexels

Plody jarabiny sú skvelé v boji proti bradaviciam. Stačí ich rozdrviť, priložiť na infikovanú oblasť A obviazať. Za 1-2 týždne sa tento problém dá vyriešiť.

Z podrvených plodov si môžete vyrobiť jednoduchú pleťovú masku na vrásky. Zmiešajte si 2 polievkové lyžice šťavy z jarabiny s 1 polievkovou lyžičkou olivového oleja, 1 žĺtok a 1 lyžičku tekutého medu. Všetko premiešajte, naneste na tvár a nechajte pôsobiť 20 minút. Procedúru dokončite umytím teplou vodou.

Roztlačené bobule pomáhajú bojovať aj proti tráviacim ťažkostiam. Mali by ste skonzumovať 1 lyžičku vždy pred jedlom.

Na normalizáciu krvného tlaku môžete použiť šťavu z týchto plodov. Konzumujte 1 polievkovú lyžicu 3x denne pred každým jedlom.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému červená, deň, exteriéryPexels

Kašička z jarabiny má dobrý protiplesňový účinok. Aplikujte ju na postihnutú oblasť pokožky a zakryte gázovým obväzom.

Na výživu suchej pokožky použite masku. Zmiešajte si bobuľovú kašu s lyžicou kyslej smotany a naneste ju na pokožku.

Jarabina je vhodná aj ako rozjasňovač pigmentových škvŕn či jazvičiek. Zmiešajte si lyžicu rozdrvených plodov, 2 polievkové lyžice jogurtu a 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy. Naneste masku na pokožku a nechajte pôsobiť 15 minút, potom opláchnite teplou vodou.

Ako využiť jarabinu pri varení

Bobule jarabiny sa samozrejme nekonzumujú v čistej forme, ale vo forme prísady do iných jedál sa objavujú veľmi často.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému červené bobule, jarabina, jesenné bobule                                                             Pexels

Džem

Plody jarabiny dokážu vytvoriť voňavý džem s jemnou sladkokyslou chuťou. Na jeho prípravu by ste si mali vziať 1 kg bobúľ, 1 kg cukru a 250 ml vody. Umytú a olúpanú jarabinu treba na 5-6 hodín zaliať čistou vodou. Potom z vody a polovice cukru musíte uvariť sirup, zaliať ním bobule a nechať odstáť 1 deň. Potom by ste mali bobule vytiahnuť dierkovanou lyžicou, pridať zvyšný cukor do sirupu a znova ho variť 15 minút.

clear glass jar with brown liquidunsplash

Následne bobule pridajte do sirupu a nechať odstáť 6 hodín. Džem za občasného miešania opäť povarte približne 30 minút. Keď džem zhustne, nalejte ho do skiel a uzavrite vzduchotesným viečkom.

Čaj

Jarabina môže byť základom na výrobu voňavého čaju. Na jeho prípravu budete potrebovať sušené bobule jarabiny. 10 g sušených bobúľ zalejte pohárom vriacej vody a nechajte lúhovať 30 minút. Tento čaj zlepšuje trávenie a zbavuje telo toxínov.

unsplash

Tinktúra

Tinktúra dokonale zvyšuje celkový tón a posilňuje imunitný systém. Ide o veľmi užitočný produkt najmä v chladnom období. Nasypte plody približne do polovice trojlitrovej nádoby. Sirup uvarte z 2 litrov vody a litrovej nádoby cukru. Vriaci sirup nalejte na plody až po vrch a v prípade potreby pridajte horúcu vodu. Lúhujte mesiac a potom preceďte gázou. Tinktúru skladujte na tmavom a chladnom mieste.

Okrem iného je jarabina považovaná za silný amulet proti zlým silám. Preto sa určite oplatí vysadiť si ju v blízkosti domu.

 

Zdroj: mirhitrostey.com