Kávu s medom pijem dlhé roky. TAKTO VÁM TO POMÔŽE K ZDRAVIU

Ak vaše ráno začína šálkou kávy, mohlo by vás prekvapiť, ako málo viete o tomto populárnom nápoji. Po prvé, pitie kávy s mierou nielenže nepoškodzuje zdravie, ale môže ho aj výrazne vylepšiť. Po druhé, už si nemusíte klásť otázky, či ju piť s cukrom alebo bez.

Prírodná káva s prídavkom lyžice medu nie je to isté, čo sa pripravuje v kaviarňach. V Anglicku sa tento nápoj používa na boj proti prechladnutiu už od 16. storočia! Prezradíme vám, prečo by ste mali vyskúšať tento starodávny recept.

person holding white ceramic cup with liquidunsplash

Výhody kávy s medom

Najprv sa musí vyvrátiť mýtus, že pitie kávy je zdraviu škodlivé: dve šálky denne majú stimulačný účinok na kardiovaskulárny systém, čím sa znižuje riziko srdcového infarktu. Samotná káva nie je taká škodlivá ako lyžica alebo dve lyžice cukru v nej. Čo sa teda stane, ak cukor nahradíte medom?

Med sa skladá z viac ako 60% fruktózy a glukózy, 10% predstavujú iné cukry, zatiaľ čo podiel vitamínov a minerálov ťažko dosahuje 4%. Jedná sa však o úplne iný cukor prírodného pôvodu. Rafinovaný cukor s tým nemá nič spoločné, pretože je syntetický.

white ceramic mugs on white tableunsplash

 

Rozdiel medzi medom a cukrom je v tom, že vo svojom prírodnom zložení je med ľahko vstrebateľný do tela a nevyplavuje vápnik, naše telo si ho neukladá na tých najnehybnejších miestach, ako sú žalúdok, brucho a hrudník. Pitie medu namiesto cukru už bude príjemným bonusom, ale to nie je všetko. Ak pijete kávu úplne bez akýchkoľvek sladidiel, je čas sa zamyslieť na lyžičkou alebo dvomi  tohto včelieho produktu.

honey and cupunsplash

Ak pridáte med do vychladnutej, ale stále teplej kávy (do 40 stupňov, čo je porovnateľné s teplotou horúceho kúpeľa), uchováte vitamíny, ktoré by sa inak zničili vo vriacej vode. Existuje veľmi populárny mýtus o škodlivom toxíne, ktorý pri zahrievaní uvoľňuje med, ale štúdie preukázali, že ten istý toxín uvoľňuje obrovské množstvo ďalších produktov, a v takom malom množstve nepredstavuje hrozbu pre ľudské zdravie. Zmyslom pridania medu do teplejšej kávy je zachovanie enzýmov.

Široká škála vitamínov B, železo, horčík, fosfor a vápnik obohatí váš nápoj oveľa lepšie ako cukor. Káve s medom sa pripisujú antioxidačné vlastnosti, kofeín pomáha pri kašli, med má zjemňujúci účinok a zmierňuje zápalové procesy.

white ceramic mug with coffee on brown wooden tableunsplash

Chuť je úplne iná vec. Pre skutočných znalcov tohto nápoja to môže byť zaujímavý experiment. Preto, ak máte radi klasickú chuť kávy, použite med s jemnou príchuťou (agátová či ďatelinová). Ak chcete niečo korenistejšie a sýtejšie, použite lipový alebo pohánkový med.

Nielen Briti milujú domácu kávu s neobvyklou arómou. V Turecku je káva s medom bežne využívaná a Maurovia ju pred 1000 rokmi používali ako liek (pridali už iba cesnak).

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top