Tip: Kde a ako skladovať slnečnicový olej. Dôležité pravidlá, ktoré by ste mali poznať

Nie každý vie, ako správne skladovať slnečnicový olej. Väčšina ľudí odloží fľašu niekam k sporáku, aby bol olej vždy po ruke. Avšak neustále teplo a svetlo je to posledné, čo olej potrebuje.

V tomto článku zistíte, kde a ako skladovať slnečnicový olej, základné pravidlá a podmienky jeho skladovania. Koniec koncov, neznalosť týchto jemností môže viesť k problémom: užitočný produkt sa zmení na škodlivý, ktorý ľahko môže zapríčiniť výskyt zhubných nádorov a rôznych iných ochorení.

clear glass cruet bottleunsplash

Druhy slnečnicového oleja

Slnečnicový olej (najmä nerafinovaný) je zdrojom užitočných prvkov. Vitamíny A, B, E, mastné kyseliny, omega-3 a 6, bielkoviny a rastlinné tuky – to je len neúplný zoznam toho, čo v sebe rastlinný olej skrýva.

Vždy si pozorne prečítajte informácie na obale: jeden výrobca môže uviesť dátum spotreby jeden rok, iný – mesiac alebo dva. Doba skladovania priamo závisí od spôsobu spracovania. Preto pred nákupom musíte jasne vedieť, na aký účel potrebujete daný olej. Panenský olej použite napríklad na prípravu šalátov (takto je zdravší a chutnejší). Na vyprážanie jedál sa hodí aj obyčajný rafinovaný olej.

oil dispenser bottleunsplash

Lisovaný olej sa vyrába zo slnečnicových semien zahriatych na 50 stupňov. Pri výrobe sa semená lisujú špeciálnym lisom, filtrujú sa, čím sa z nich extrahuje všetko najcennejšie. Tento spôsob spracovania umožňuje zachovať všetky zložky, ktoré sú užitočné a dôležité pre naše zdravie. Tento produkt má charakteristickú arómu semien, je tmavej farby a má krátku trvanlivosť.

S nerafinovaným slnečnicovým olejom je príbeh trochu iný: okrem prvotnej filtrácie prechádza aj mechanickým spracovaním. Z tohto dôvodu sa z neho stratia niektoré užitočné komponenty. Tento typ oleja je však vhodný aj na použitie v čistej forme, na výrobu masiek na vlasy a pleťových krémov v pohodlí domova.

person holding stainless steel fork and spoonunsplash

Hydratovaný rafinovaný olej okrem uvedených spôsobov spracovania prechádza aj hydratáciou. Tým pádom je priehľadnejší, bez nečistôt, bez chuti a takmer bez zápachu. Je lepšie ho používať výlučne na vyprážanie.

Mrazený olej je produkt úplne očistený od všetkých zložiek (užitočných aj škodlivých). Tým stráca svoju žltkastú farbu a charakteristický zápach. Výsledkom je olej, ktorý pri zahrievaní nedymí a nepení, obsahuje však minimum vitamínov. Tieto produkty sa odporúčajú deťom a ľuďom, ktorí dodržiavajú prísnu diétu.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému čerstvý, cestoviny, chutný                                              Pexels                                                 

Čas použiteľnosti slnečnicového oleja

Čím viac fáz čistenia rastlinného oleja prejde, tým dlhšie ho budete môcť skladovať. To však vôbec neznamená, že rafinovaný, hydratovaný alebo mrazený olej možno skladovať na neurčito. Tiež sa zhoršuje, najmä pri opätovnom použití alebo zahrievaní pod vplyvom slnečného žiarenia.

Zvyčajne je trvanlivosť neotvoreného rafinovaného slnečnicového oleja 1 rok. Ale po otvorení sa výrazne skráti na 4 mesiace. Olej lisovaný za studena sa môže skladovať v otvorenej fľaši asi mesiac alebo mesiac a pol.

Pokiaľ ide o miesto skladovania, mal by to byť chladný, tmavý kút, ďaleko od ultrafialového žiarenia. Ideálna skladovacia nádoba je sklenená. Nerafinovaný olej sa odporúča preliať ihneď po kúpe do fľaše z tmavého skla. Je to preto, aby sa aj pri minimálnom kontakte s priamym slnkom produkt neskazil a zachoval si svoju chuť.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému dresing na šalát, ingrediencie, jedloPexels

Kde skladovať slnečnicový olej: skrinka alebo chladnička?

Tekutý olej nemá rád náhle zmeny teploty, prístup kyslíka a nadmerné teplo. Tieto faktory ho robia horkým, bez zápachu a bez akýchkoľvek prínosných vlastností.

Slnečnicový olej skladujte na chladnom a tmavom mieste pri teplotách od 8 do 16 stupňov. Izbová teplota je zvyčajne vyššia, preto je najlepšie mať v kuchynskej skrinke len otvorenú fľašu. V chladničke teplota nepresiahne +4 stupne. Znamená to, že otvorený olej sa v nej nemôže skladovať? Nie, na skladovanie otvorenej fľaše je povolená nízka teplota. Takže otvorená fľaša rafinovaného oleja môže byť skladovaná až 9 mesiacov. Najlepšie miesta na uskladnenie oleja sú spodné police alebo špajza (mimo okien a sporáka).

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému cestoviny, Copy Space, ingredienciePexels

Ak máte veľa rafinovaného oleja, môžete ho aj zamraziť v mrazničke, aby ste predĺžili trvanlivosť o ďalší rok. Neodporúčame znovu zmrazovať výrobok. Nerafinovanú tekutinu nemožno zmraziť. V chlade stráca všetky užitočné zložky a stáva sa vhodným iba na vyprážanie.

Neotvorené oleje lisované za studena skladujte 3-4 mesiace. Olej lisovaný za tepla – do jedného roka. Otvorená fľaša nerafinovaného oleja by sa mala spotrebovať do 3-4 týždňov a s rafinovaným olejom do 4 mesiacov. Inak sa v ňom môže meniť zloženie produktu a môžu sa v ňom objaviť karcinogény.

Pamätajte, že pri sporáku môžete mať iba týždennú zásobu oleja a potom v sklenenej fľaši s tesným uzáverom. Väčšina odborníkov na výživu tvrdí, že najlepšie urobíte, ak fľašu oleja spotrebujete do 3 týždňov.

 

Zdroj: sovkusom.ru