Tip: Ako ochrániť úrodu pred škodlivým vtáctvom? POMOHLO MI TOTO

Každý záhradkár sa teší na úrodu, ktorá je najlepšou odmenou za tvrdú prácu. Bohužiaľ, na túto chvíľu čakajú nielen oni, ale aj rôzne druhy vtáctva. Jahody, maliny, čerešne, jablká a iné ovocie sú v ohrození! A otázka, ako vystrašiť vtáky, je úplne na mieste.

Našťastie existuje niekoľko možností, ktoré vám pomôžu ochrániť vašu úrodu. Od stredovekého strašiaka až po jedinečnú konštrukciu, ktorá stojí v každej tradičnej japonskej záhrade.

Šarkany

photo of black and pink kiteunsplash

Alebo skôr vzdušné vtáky. Šarkany vo forme dravých vtákov (hlavne sovy a jastraby) sú inštalované v oblastiach a dokonca aj na veľkých poliach. Ich vzhľad vydesí malých zlodejov. Niekedy ich priviažu na tyč, aby vytvoril vzhľad vznášajúceho sa predátora.

Lesklé predmety

Staré CD nepatria okamžite do koša. Lesklé pohyblivé objekty dezorientujú vtáky a sú vysoko účinné proti lietajúcim škodcom. Možno vás to prekvapí, ale pracovníci letiska to vedia najlepšie. Na území rozmiestňujú disco gule vo vzdialenosti metra alebo dvoch od zeme.

Hrkálky

Vtáky sú veľmi citlivé na zvuky. Preto stojí za to zavesiť na  čerešňu, jabloň či hrušku špeciálne hrkálky. Pri pristátí vták zahojdá konárom a hrkálka vydá zvuk.

Vrtule

Pohybujúce sa objekty vystrašia aj vtáky. Pravdepodobne ste si už všimli, že tieto zvieratá sú mierni zbabelci. Najjednoduchším riešením je inštalácia vrtuliek, najlepšie z lesklého materiálu. Môže to byť buď hračkársky veterný mlyn alebo bežná plastová fľaša. Je pravda, že z estetického hľadiska vyzerajú takéto zariadenia odpudzujúco nielen pre vtáky, ale aj niektorých ľudí.

Bioakustické a ultrazvukové repelenty

Jedno z najmodernejších zariadení na ochranu úrody. Tieto zariadenia vyžarujú frekvencie, ktoré sú pre ľudské ucho nerozoznateľné, ale pre vtáky nepríjemné. Bohužiaľ môžu byť nepríjemné aj pre domáce zvieratá a malé deti.

Strašiak

Starý dobrý strašiak je symbolom ochrany plodín pred vranami, drozdami, vrabcami. Má však veľkú nevýhodu: vtáky si rýchlo uvedomia, že strašiak im nič neurobí. A niektoré bystré vtáky si na ňom dokážu urobiť aj hniezdo. Preto vám odporúčame, aby ste objekt zastrašovania umiestnili za hrkajúce plechovky alebo zvončeky.

Sozu

Niečo staré ako strašiak, ale oveľa sofistikovanejšie, je japonské sozu. Možno ste to videli v ich tradičných záhradách. Ide o bambusovú palicu, ktorá je naplnená vodou, potom sa prevráti buchnutím a opäť sa naplní vodou. Sozu sa stalo symbolom japonskej kultúry a pomerne často sa využíva aj v záhradnej architektúre. Ale spočiatku bolo sozu potrebné presne na to, aby odstrašili vtáky a jelene, ktoré hodovali na plodoch zo záhrady.

Poznáte iné nápady v boji proti škodcom? Podeľte sa o ne v komentároch na Facebooku!

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top