Ako zakoreniť chryzantému z kytice: jednoduchý spôsob rozmnožovania odrezkami

Chryzantémy si svojou rozmanitosťou a farbami podmanili nejedného záhradkára. V prípade, že dostanete kyticu týchto kvetov, a rozhodnete sa ich zasadiť do kvetináčov, ponúkame vám jednoduchý spôsob na ich zakorenenie.

Ako zakoreniť a rozmnožiť chryzantému

Najskôr si pripravte odrezky. Odrežte vysušený rez a rozdeľte vetvičku na niekoľko častí, z ktorých každá by mala mať 4 „spoje“. Bočné výbežky rastliny môžu byť tiež zakorenené, ak nie sú zvädnuté alebo zlomené.

Na výsadbu odrezkov je lepšie brať neutralizovanú pôdu. Umožňuje dokonalú priedušnosť a zároveň zadržiava vlhkosť vo vnútri. Bežná pôda takéto vlastnosti nemá. Špeciálny substrát si môžete kúpiť v každom kvetinárstve.

Pred výsadbou mierne zrežte každý odrezok a najskôr ich vložte do pohára čistej vody, potom do ľubovoľného roztoku na stimuláciu rastu. Následne odrezky zapichnite do zeme do hĺbky asi 1 cm.

Všetko pokropte vodou a poháre vložte do vrecúšok na zips. Usporiadajte sadenice tak, aby boli vystavené slnečnému žiareniu, nie však priamemu. Uistite sa, že teplota v miestnosti bude stabilná, do 25 stupňov.

Každý deň sadenice vetrajte, podľa potreby kontrolujte vlhkosť a zalievajte. Nový koreňový systém v rastlinách sa začne rozvíjať za 2-3 týždne. Tiež si všimnete výskyt nových listov. Keď sa odrezky zakorenia, odstráňte vrecúška a pokračujte v pestovaní ako pri každej inej izbovej rastline.

Odrezky vysádzajte do voľnej pôdy na jar, keď sa zemina trochu zohreje a teplota je viac-menej stabilná. Niektorí uchovávajú chryzantémy v kvetináčoch. Nezabudnite však na včasné polievanie a hnojenie kvetov. Správna starostlivosť vám zabezpečí dlhotrvajúce kvitnutie až do mrazov.

 

Zdroj: sovkusom.ru
Back To Top