Kamoška mu ukázala, ako odstrániť šupku z pomaranča za pár sekúnd bez námahy

Na udržanie imunity potrebuje človek neustále dopĺňať zásoby vitamínu C. Tento prvok sa nachádza v mnohých druhoch zeleniny a ovocia.

Citrusové plody sú považované za obzvlášť obľúbený zdroj. Počas vianočných sviatkov je náš domov plný mandarínok a pomarančov.

Jedinou nevýhodou je samotné odstraňovanie šupky, ktorá je pevne prilepená k plátkom pomaranča. Ako ho teda ošúpať ľahko a efektívne?

sliced orange fruit on brown wooden tableunsplash

Využitie mikrovlnnej rúry

Áno, stará dobrá mikrovlnná rúra sa hodí nielen na ohrievanie jedla, ale aj na varenie v pare. Vložte pomaranč do mikrovlnnej rúry a nastavte časovač na 10 sekúnd. Postačí to na správne zmäkčenie šupky. V tomto prípade nebude mať dužina ovocia čas na zahriatie.

Ak nemáte doma mikrovlnnú rúru, môžete skúsiť iný typ tepelného spracovania. Pomaranč zalejte vriacou vodou. Účinok bude podobný. Šupku podoberte prstom alebo nožom a odstráňte ju z dužiny. Uvidíte, že proces šúpania bude oveľa jednoduchší.

S lyžičkou

Odstráňte šupku bez poškodenia dužiny. Je to skvelý spôsob aj preto, že šupky sa dajú použiť ako nádoby na podávanie šalátov alebo dezertov. Tu je postup:

Urobte priečny rez v strede ovocia, dávajte pozor, aby ste nenarazili na dužinu. Prejdite nožom po obvode v hĺbke 1–2 mm.

Vložte lyžicu (alebo jej rukoväť) pod šupku a jemne ju oddeľte od dužiny. Urobte to isté s druhou polovicou.

Otočte šupky, aby sa úplne oddelili a ošúpte ich.

Užitočná rada! Ak si chcete vziať pomaranč so sebou na cesty alebo do práce, no nemáte čas ho tam ošúpať, použite polovice ošúpaných šupiek. Ošúpané ovocie rozdeľte na mesiačiky a vložte ich do šupky. Prírodný obal pomôže udržať pomaranč čerstvý a vhodný na prenášanie.

Samozrejme, existujú aj iné metódy, ktoré si vyžadujú použitie noža. Zvyčajne to však skončí striekaním šťavy po kuchyni.

 

Zdroj: sovkusom.ru