Tajomstvo, ako urobíte najlepšie pečené zemiaky na svete. Nejde do nich skoro žiaden olej

Dnes sa s vami podelíme o niekoľko tajomstiev, ako si pripraviť dokonalé pečené zemiaky. Navonok budú príjemne chrumkavé a zvnútra jemne mäkké. Hoci je príprava tohto receptu mierne zdĺhavá, výsledok bude stáť za to a ocenia to všetci členovia vašej rodiny!

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky sódy
  • 1 lyžica mletej papriky
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 60 ml olivového oleja

Príprava:

Zemiaky je potrebné umyť, ale nie je nutné odstraňovať šupku. Potom ich nakrájajte na veľké kusy.

Aby ste získali dokonalú kôrku, zemiaky je potrebné trochu povariť. Pridajte soľ a sódu do vriacej vody, potom zemiaky. Varte 10-11 minút. Uistite sa, že zemiaky je možné prepichnúť vidličkou, no zároveň nie sú príliš mäkké.

Tajomstvo je v tom, že jedlá sóda rozkladá pektín, čo spôsobuje, že vytiahne škrob na povrch. Zemiaky sú na vrchu pokryté nerovnomernou šupkou, ako keby boli vysušené alebo rozvarené.

Práve vďaka tejto textúre vrchná vrstva lepšie absorbuje korenie a olej. Zemiaky sa tak stanú chrumkavými a voňavými.

Asi po 10 minútach by sa zemiaky mali precediť do cedníka a počkať, kým sa z nich neodparí prebytočná vlhkosť.

Medzitým si pripravte korenie. Zmiešajte si sušený cesnak, mletú papriku a čierne korenie. Ak chcete, môžete si vziať akékoľvek iné korenie. Túto zmes následne zmiešajte s olejom.

Teraz je potrebné naliať olej s korením do zemiakov a dôkladne pretrepať, aby sa všetko premiešalo. Je tiež potrebné, aby vrchná vrstva zemiakov absorbovala čo najviac oleja a korenia.

Vďaka vareniu v sóde a následnému miešaniu sa získa ideálna štruktúra povrchu pre tú najchrumkavejšiu kôrku.

Druhá možnosť varenia – bez korenia. Zemiaky musíte tiež energicky premiešať, kým nebudú mäkké, a potom ich položiť na plech s rozpusteným maslom.

Zemiaky môžete teraz poukladať na plech a piecť asi 30 minút pri teplote 200 stupňov. Z času na čas ich môžete prevrátiť, aby boli zo všetkých strán čo najlepšie prepečené.

 

Zdroj: otozh.com.ua